Pekka Haavisto (vihr.) kysyi ulkoministeri Timo Soinilta (ps.) eduskunnan kyselytunnilla, miten hän arvioi huolta Kreikan sisäisestä vakaudesta ja ulkopolitiikasta.

– Kuinka suuriksi arvioitte riskit, jos Kreikan yhteydet Eurooppaan ja tähän arvoyhteisöön katkeavat, Haavisto kysyi.

Soini vastasi, että tämä oli erittäin olennainen kysymys. On äärimmäisen vakava asia, jos ulko- ja turvallisuuspoliittinen alue lähtee horjumaan Kreikan ympäristössä. On ollut varovaisen myönteistä kehitystä Kyproksen kreikkalaisten ja turkkilaisten lähentymisessä, tämä vaarantuisi, Kreikka on Nato-maa, sillä on valtavat puolustusmenot ja tässä tilanteessa, kun Kreikalla on sotilasjunttamenneisyys 1970-luvulta – siellä on paljon tekijöitä, jotka aiheuttavat mahdollista räjähdysherkkyyttä. Tämäkin on huomionarvoista, että Kreikan ja Venäjän välinen kaasuputkiyhteistyö satutettiin juuri tähän ajankohtaan. Tässä on iso riski olemassa, että voimatasapaino alueella horjuu, Soini puntaroi.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) oli huolissaan Kreikan kyvystä huolehtia pakolaisongelmastaan. Olisi tärkeää, että tulijat tunnistetaan, koska se olisi olennainen osa Eurooppaan vyöryvän muuttoliikkeen ratkaisemisessa, joka liittyy nimenomaan laittomaan maahanmuuttoon.

Vastuuton maa menettää itsenäisyyden

Ryhmäjohtaja Sampo Terho (ps.) piti Kreikkaa varoittavana esimerkkinä maasta, joka ei noudata vastuullista talouspolitiikkaa: se menettää taloudellisen ja myös poliittisen itsenäisyytensä. Kreikka on antanut monia sitoumuksia. Aikooko hallitus tukea linjaa, että Kreikan pitää kiinni sitoumuksistaan ja mitä muut euromaat ajattelevat tästä, Terho kysyi.

Soini vastasi, että IMF edellyttää, että Kreikka hoitaa sitoumuksensa. IMF:n iso laina ratkeaa ensi viikolla ja se jää maksamatta, ellei sopimukseen päästä sitä ennen.

– Mikäli Kreikan velkoja lähdettäisiin helpottamaan tavalla tai toisella, Espanja, Portugali, Irlanti ja monet muut, jotka ovat pistäneet taloutta kuntoon ja noudattaneet niitä sopimuksia, joita velkojien kanssa on tehty, kokisivat, että heille kanssa. Ja tämä on kestämätön tie, Soini varoitti.

Kreikan kansalaiset ovat syyttömiä

Soini korosti myös, ettei kukaan halua tavallisille kreikkalaisille pahaa – moni lapsi ja vanhus siellä kärsii. Pahinta on joutua johtajiensa pettämäksi. Kokoomuksen Ben Zyskowicz vastasi, että jos kreikkalaiset ovat syyttömiä, eivätkä Suomen ja Saksan eläkeläiset ole vielä syyttömämpiä: Kreikan velat eivät kuulu heille.

Soini sanoi, että kyllä Kreikassa on varallisuutta niin ihmisillä kuin yrityksillä, mutta verojen keräyksessä olisi paljon parantamisen varaa.

– Jos Kreikka ajautuu maksukyvyttömäksi, luo se epävakautta koko Eurooppaan, eikä kukaan tiedä seurauksia, Soini sanoi.

Soini vakuutti myös hallituksen jatkavan hyvää yhteistyötä suuren valiokunnan kanssa tiukoissa EU-neuvotteluissakin: jos neuvotteluvaltuutta puuttuu, valiokunnan puheenjohtajan puhelin soi ensimmäiseksi.

Veli-Pekka Leskelä