Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps.) ei hyväksy kehitysministeri Sirpa Paateron moitteita kehitysapumäärärahojen leikkaamisesta. Määrärahoja leikattiin kolmella miljoonalla eurolla Suomen lähetysverkon turvaamista varten.

– Jostakin rahat on otettava, jos toisaalle lisätään. Kun hallitus ei saanut aikaiseksi lisätä ulkoministeriön määrärahoja, tämä piti tehdä ministeriön määrärahojen sisällä. Valtiovarainvaliokunta teki oikean päätösen tekemällä määrärahalisäyksen, Soini täsmensi.

Soini kertoi ulkoasiainvaliokunnan jo vuosia vaatineen Suomen lähetystöverkon turvaamista – tällä ylläpidettäisiin Suomen vaikutusvaltaa, taloussuhteita ja edistettäisiin vientiä.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) ei myöskään ymmärrä Paateron kritiikkiä.

– On ollut erittäin lyhytnäköistä supistaa Suomen lähetystöverkkoa. Miljardiluokan kehitysyhteistyövaroista pari miljoonaa ei vaikuta mitään Suomen toimintaan mutta lähetystöjen ylläpitämiseen se on välttämätöntä, Salolainen kertoo tiedotteessaan.

Kehitysministeri Paatero oli huolissaan siitä, että kolme miljoonaa otettaisiin pois meneillään olevista akuuteista kriiseistä, kuten ebolan torjunnasta.

Salolainen kummasteli ministeri Paateron kommenttia.

– Suomen noin miljardin kehitysyhteistyövaroista riittää erittäin hyvin varat ebolan torjuntaan, Salolainen muistutti.