Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kysyi eduskunnan kyselytunnilla, onko hallitus mielestään onnistunut työllisyyspolitiikan toteuttamisessa.

– SDP lupasi vaalikauden aikana 100 000 uutta työpaikkaa. Mitä on tapahtunut? Vuoden aikana on tullut 27 000 työtöntä lisää ja 23 000 eläköityvää enemmän. Meiltä puuttuu 50 000 tilipussia! Tämä on todella vakava asia.

– Kuinka hyvin pääministeri katsoo hallituksen onnistuneen politiikassaan, kun luvut ovat nämä? Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) lähti ja edellinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) lähetettiin omiensa toimesta. Onko teillä vielä jokin uusi idea? Soini kysyi.

Stubb kehui sopeutuksia

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan hallituksille tulee onnistumisia ja epäonnistumisia. Stubbin mielestä hänen vetämänsä hallitus on onnistunut sopeutuksissa: leikkauksia ja veronkorotuksia on tehty 6,5 miljoonan euron edestä. Rakennepolitiikka ei ole onnistunut niin hyvin. Sen sijaan sote-ratkaisun tai kuntien tehtävien vähentämisen tai palkkamaltin Stubb laski hallituksen eduksi.

– Totta kai pyrimme kasvattamaan työllisyyttä, mutta se on se vaikeampi osa, Stubb totesi.

Rinne vieritti syyt ulkomaille

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) ihmetteli, että eihän voi olla hallituksen syy, että eräs finanssitavaratalo kaatui Yhdysvalloissa vuonna 2008 ja pudotti Suomen BKT:ta 8,3 prosenttia ja vientiä 20 prosenttia, tai että Kiina avasi markkinansa 2000-luvun alussa ja siirsi talouden painopisteen itään.

– Tai eräät maat eivät hoitaneet asioitaan, Rinne lisäsi viitaten ilmeisesti ajankohtaiseen Kreikkaan.

Pääministeri Stubb varoitti vielä kansanedustajia uskomasta siihen, että poliitikot voisivat lisätä toimillaan työllisyyttä – sen tekee suomalainen työntekijä.

Asiasta nousseen hälyn jälkeen Stubb kiisti pian sanoneensa, etteikö hallitus lainkaan voisi vaikuttaa talouteen finanssitoimilla.

Veli-Pekka Leskelä

Tagit