

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan PS-jäsenet: Suomen EU-politiikasta puuttuu selkeä linja, ja se vaarantaa hyvinvointivaltion tulevaisuuden
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käsitteli tänään kokouksessaan valtioneuvoston EU-selontekoa. Perussuomalaiset kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen kritisoivat Suomen EU-politiikan linjattomuutta ja EU:n rokoteyhteishankintoja.
Useimmilla muilla mailla on selkeät tavoitteet, joita ne ajavat ja puolustavat EU:ssa kynsin hampain. Suomella tällaisia ei ole. Suomi ei puolusta yrityksiään, teollisuuttaan eikä työpaikkojaan, vaikka hyvinvointivaltion rahoitus on niiden verotuloista kiinni.
– Pikemminkin Suomi on pyrkinyt edistämään aivan kaikessa kompromisseja, omasta edustaan välittämättä. Tuhlaileva rahanjako ulkomaille samalla kun kotimaassa puuhataan sote-uudistusta, joka uhkaa nostaa kustannuksia niiden laskemisen sijasta, vaarantaa hyvinvointivaltiomme tulevaisuuden, painottavat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen.
EU kulkee kriisistä kriisiin
EU:n kehitys on kulkenut jo pitkään kriisistä toiseen, ja kriisejä on käytetty tekosyynä integraation lisäämiseen. EU:n tervehdyttämisen kannalta olisi tärkeää, että niiltä mailta, joita toiset jatkuvasti joutuvat auttamaan, edellytettäisiin avun ehtona konkreettisia toimenpiteitä, joilla ne hoitaisivat omat asiansa kuntoon. Tällaisia Suomi ei kuitenkaan ole koskaan vaatinut.
– Harmaa talous, puutteellinen veronkanto ja laajalle levinnyt korruptio nakertavat EU-alueen toimintakykyä, ja asiantuntijat ovat varoittaneet, että järjestäytynyt rikollisuus pyrkii hyötymään elvytyspakettirahoista. Suomi ei ole nostanut näitä ongelmia esiin, vaan pikemminkin leikkii, ettei näitä kiusallisia ongelmia olisi olemassa, Juvonen, Juuso ja Reijonen huomauttavat.
Suomen kutsuhuuto haittamaahanmuutolle
Myös Suomella itsellään olisi lainsäädännössään korjattavaa. Suomen asumisperusteinen sosiaaliturva on kuin kutsuhuuto ulkomaalaisille tulla Suomeen hyväksikäyttämään suomalaista yhteiskuntaa.
– Korkea verotaso ja asumisen korkea hinta ovat syitä, joiden takia paljon puhutut yhteiskunnan kannalta hyödylliset huippuosaajat eivät tule ulkomailta Suomeen töihin. Sen sijaan sosiaaliturvamme työhaluttomille ulkomaalaisille lienee maailman avokätisin. Tilanne pitäisi korjata, mutta tämähän ei muita puolueita kiinnosta, vaan niille maahanmuutto on itseisarvo, laadusta välittämättä, perussuomalaiset moittivat.
EU kykenemätön tehokkaaseen päätöksentekoon
EU:n toiminta koronarokotteiden hyväksynnässä ja hankinnoissa ei myöskään kerää kiitosta. EU:n ulkopuolisissa maissa rokotteita on hyväksytty markkinoille nopeammin, ja rokotukset ovat edenneet nopeammin. Tämä näkyy niinkin erilaisissa maissa kuin Israelissa, Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Bahrainissa, Chilessä ja Serbiassa.
– Suomessa tehokas terveydenhuoltojärjestelmä on rokottanut nopeasti, kunhan rokotteita on saatu, mutta rokotteiden saatavuus on ollut koko ajan pullonkaula. Tässä syyttävä sormi kääntyy EU:n suuntaan: miksi EU ei kykene nopeaan ja tehokkaaseen päätöksentekoon yhtään missään asiassa? Juvonen, Juuso ja Reijonen ihmettelevät.
Perussuomalaiset jättivät selontekoon eriävän mielipiteen, jossa edellytetään Suomen EU-politiikan terävöittämistä ja kriittistä yhteiskunnallista keskustelua EU:n tulevaisuudesta.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- verotaso EU-selonteko rokotehankinnat EU-elvytyspaketti sosiaaliturvaperäinen maahanmuutto sosiaali- ja terveysvaliokunta hyvinvointivaltio sote-uudistus haittamaahanmuutto Kaisa Juuso Minna Reijonen EU-politiikka Asumisen hinta Integraatio Sosiaaliturva Terveydenhuolto perussuomalaiset Arja Juvonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Juuso kysyy THL:n toimitusten tasapuolisuudesta: “Mitään aluetta ei saa syrjiä”

Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Hallitus elvyttää muuta Eurooppaa miljardeilla – milloin on kotimaan kulttuuri- ja tapahtuma-alan vuoro?

Perussuomalaiset: Hallituspuolueet yrittävät estää normaalin eduskuntatyön sote-uudistuksen käsittelyssä – työskentelytapojen muutos estää edustajilta normaalin työnteon

Reijonen: Mikä on terveydenhuollon tulevaisuus, kun ala ei houkuttele eikä työntekijöitä ole riittävästi?

Perussuomalaiset: EU:n tulee siirtyä kohti itsenäisten kansallisvaltioiden Eurooppaa – “Vaikuttamisen ainoan tarkoituksen tulee olla kansallisen etumme palveleminen”

Lulu Ranteen mukaan EU huijaa mediaa ja jäsenmaita itsestään keksimällään menestystarinalla: “Estää näkemästä totuuden”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.