Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän palvelujohtaja Erja Pentti tylyttää julkisen puolen työntekijöitä peräänkuuluttaen heille käytöstapoja ja asennemuutosta (Aamuposti 28.3.).

Aamuposti uutisoi Pentin sanoneen Hyvinkään kaupunginvaltuuston kokouksessa:

– Julkinen puoli ei tule pärjäämään sote-kisassa yksityisiä vastaan ilman asenteen muuttumista. Valitettavasti palveluote ja asenne eivät ole sellaisia kuin tänä päivänä pitäisi olla. On paljon työntekijöitä, jotka käyttäytyvät töissä kuin toteemit: ilmekään ei värähdä, kun ihminen tulee asiansa kanssa.

– Käytös- ja tapakoulutus on edessä, jotta julkinen puoli pärjää tässä kisassa, Pentti totesi.

Räikeää yleistämistä

Kuntayhtymän hallituksen jäsen Maiju Tapiolinna (ps.) tuntee syvää myötähäpeää Pentin sanomisista.

– Pääluottamusmiehenä koen tällaisen räikeän yleistämisen olevan suoran osoituksen arvostuksen puutteesta työntekijöitä kohtaan: eli epäluottamuslause heille, joiden palkka on pieni mutta vastuu suuri.

– He joustavat ja venyvät ylipitkiin työvuoroihin, kun sijaisia ei saada. He mukautuvat olosuhteisiin, joissa työn raskaus kuormittaa heidän omaa terveyttään, he joutuvat altistumaan epäasialliseen kohteluun ja jopa väkivallan uhkaan, Tapiolinna huomauttaa.

Palvelujohtajan asenne ei anna hyvää kuvaa

Työntekijöiltä ei heru ymmärrystä Pentin puheille. Useassa Keski-Uudenmaan kunnassa ollaan käynnistämässä yhteistoimintaneuvotteluja sote-henkilöstön siirtymiseksi kuntayhtymän palvelukseen.

– Palvelujohtajan asenne tulevia alaisiaan kohtaan ei anna hyvää kuvaa uudesta työnantajasta, Tapiolinna sanoo.

– Keski-Uudenmaan sote tulee toteutuessaan olemaan yli 3 000 työntekijän työnantaja. Hyvin hoidettu henkilöstöpolitiikka takaa tyytyväiset työntekijät ja tyytyväiset asiakkaat. Puskista huutelulla työyhteisö voi huonosti ja työn laatu kärsii.

SUOMEN UUTISET