

Hallitusviisikko 2019. Oikealla Naton lippu. / Lehtikuva, wiki
Sotilasliitto Nato ja hallitus etsivät yhdessä hallitusta kritisoineita kansalaisten viestejä tekoälyn avulla – hyökkäykseksi tulkittu muun muassa hallintotavan julkinen arvosteleminen
Pääministeri Sanna Marinin kanslia kiistää tilanneensa Natolta suomalaisia koskevan “vihapuhe”-tutkimuksen. Tutkimuksessa sotilasliiton tekoäly etsi hallituksen ministereihin kohdistuvaa kansalaisten kritiikkiä sekä “vihapuhetta” sosiaalisesta mediasta. Naton Stratcom-tutkimusyksikön mukaan pyyntö tutkimukseen tuli nimenomaan Suomesta. Suomen Uutiset tutustui tutkimukseen, joka saapui hallituksen pöydälle pyytämättä ja yllättäen.
Sotilasliitto Nato on selvittänyt suomalaisten hallitusta kritisoivaa viestintää sekä “vihapuhetta” pääministeri Sanna Marinin hallituksen ministereitä kohtaan.
Tutkimuksessaan Nato analysoi tekoälyn avulla suomalaisten sosiaalisen median viestejä, joissa “hyökättiin” Marinin hallitusta kohtaan.
“Hyökkäykseksi” tutkimuksessa on laskettu esimerkiksi Suomen hallituksen hallintotavan julkinen arvosteleminen.
Toisen maailmansodan jälkeen Länsi-Euroopan sotilaalliseen puolustamiseen perustettu Nato on laskenut “hyökkäykseksi” myös esimerkiksi sen, jos kansalaiset ovat erehtyneet viittaamaan Marinin hallitukseen “huulipunahallituksena” sosiaalisessa mediassa.
Koko tutkimuksen voi lukea englanniksi tästä.
Naton Latviassa sijaitsevan Stratcom-tutkimusyksikön mukaan tutkimuspyyntö hankkeeseen tuli nimenomaan Suomen hallitukselta:
“Suomen hallitus ehdotti tutkimusta COE:lle. COE analysoi pyynnön, suunnitteli ja toteutti sen”, Stratcomista viestitään.
“Kuulimme koko raportista tällä viikolla”
Pääministeri Marinin esikunnasta taas kerrotaan, että tutkimus olisi saapunut Natosta niin sanotusti pyytämättä ja yllättäen:
“Kuulimme koko raportista tällä viikolla”, pääministerin erityisavustaja Pirita Ruokonen vakuutteli ilmeisesti hallituksen itsensä tilaamasta raportista, joka valmistui jo viime vuonna.
Raportti nousi julkisuuteen, kun useat mediat sekä hallituksen avainministerit kuten pääministeri Marin sekä sisäministeri Maria Ohisalo nostivat tutkimuksen itse esille tällä viikolla.
Ensimmäisten joukossa tutkimuksesta uutisoi mm. yhdysvaltaislehti Politico.
Alkuperäisessä tutkimuksessa tai ministerien ulostuloissa ei ollut mainintaa siitä, kuka tutkimuksen oli tilannut, tai että tutkimuksen tilaaja ja kohde ovat itse asiassa yksi ja sama taho: hallitus itse.
Mutta mitä itse tutkimuksessa siis oikein tutkittiin?
Poikkeuksellinen vihakampanja?
Median raporttien mukaan Naton raportissa olisi osoitettu, että Marinin hallitus olisi “poikkeuksellisen vihakampanjan” kohteena somessa. Erityisesti asiassa on nostettu esille hallitukseen kohdistuva naisviha. Näin asiasta uutisoi esimerkiksi Yle.
Todellisuudessa tutkimus ei osoita mitään tällaista. Kyseessä ei ole vertaileva tutkimus, jossa Marinin hallitusta olisi vertailtu esimerkiksi muihin hallituksiin.
Tutkimus myös nimenomaisesti ei löytänyt merkkejä koordinoidusta kampanjasta tai masinoinnista hallitusta kohtaan. Päinvastoin, tutkijoiden mukaan hallitukseen kohdistuva kritiikki näyttäisi olevan aitoa ja tulevan tavallisilta kansalaisilta. Hallituksen osakseen saama kritiikki – josta osa todella on epäasiallista – kohdistui kuitenkin pääasiassa huonoon hallintoon, eikä esimerkiksi sukupuoliin.
Tutkimuksesta puuttuvat myös täysin ilmeiset kontrollimuuttujat. Esimerkiksi hallituksen ministereihin kohdistuvan “vihapuheen” määrässä ei ole arvioitu sitä, kuinka merkittävästä ministerinsalkusta on kyse.
Voisiko olla mahdollista, että esimerkiksi pääministerin saaman kritiikin määrää liittyisi siihen että hän on pääministeri eikä siihen, mitä sukupuolta hän edustaa?
Tai, voisiko kritiikin määrä jotenkin liittyä hallituksen päätösten laatuun? Esimerkiksi hallituksen saama “vihapuheen” määrä kasvoi jyrkästi heinäkuussa 2020 samaan aikaan, kun hallitus siunasi miljardien eurojen lappaamisen Etelä-Eurooppaan osana EU:n tukipakettineuvotteluita.
Tutkimuksen taustalla “hälytyssanojen lista”
Naton tutkimuksen aineisto ei myöskään kuvasta yleisemmin suomalaista sosiaalisen median keskustelua, vaan tutkimuksen aineisto on kerätty käyttämällä “hälytyssanojen listaa”, joka on alunperin julkaistu valtioneuvoston omassa julkaisusarjassa vuonna 2019.
“Hälytyssanoiksi” vuoden 2019 tutkimuksessa on määritelty esimerkiksi “kukkahattutäti”, “hyysääjä”, “pirttihirmu” ja “sakemanni”, sekä suomalaisia klassikkokirosanoja kuten “helvetti.”
Paitsi että kyseessä on siis valtioneuvoston itsensä tilaama (tai “ehdottama”) tutkimus, se myös perustuu heidän omassa julkaisusarjassaan tehtyyn metodologiaan, jolla “vihapuhe” on tutkimukseen määritelty.
Hallituksen julkinen kritisointi saatetaan kuitenkin ymmärtää kielletyksi “vihapuheeksi” joissakin autoritaarisissa maissa ja diktatuureissa.
Suomen laki ei tunne mitään vihapuheen määritelmää.
Hallituksen julkinen kritisointi saatetaan kuitenkin ymmärtää kielletyksi “vihapuheeksi” joissakin autoritaarisissa maissa ja diktatuureissa.
“Suomen hallituksen löydökset tarjoavat perustan tälle tutkimukselle”, Naton tutkimuksen sivulla 10 todetaan.
Riippumatonta tutkimusta?
Joku voisi pitää myös merkillepantavana, että Nato keksikin käyttää tutkimuksensa pohjana juuri valtioneuvoston omaa julkaisua ja siinä tehtyä “vihapuheen” määrittelyä, kun valtioneuvostolla ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan ollut mitään tekemistä Naton tutkimusidean kanssa, vaan aloite olisi tullut Natolta.
Kommentti: Miksi ulkomainen sotilasliitto seuloo suomalaisten verkkokeskusteluja ja kritiikkiä hallitusta kohtaan?
Toisin kuin pääministeri Marinin hallitus tuntuu ajattelevan, perusoikeuksien kuten sananvapauden tehtävänä ei ole suojella hallitusta tai sen epäsuosittuja päätöksiä kansalaisilta, vaan päinvastoin, niiden tehtävänä on suojella kansalaisia huonolta hallinnolta ja vallan väärinkäytöksiltä.
Mitä ihmettä ulkomainen sotilasliitto tekee hallituksen kutsumana suomalaisessa kansalaiskeskustelussa seulomassa sopivia ja ei-sopivia mielipiteitä?
Mitä ihmettä ulkomainen sotilasliitto tekee hallituksen kutsumana suomalaisessa kansalaiskeskustelussa seulomassa sopivia ja ei-sopivia mielipiteitä? Eikö kukaan hallituksessa todella miettinyt, miltä tämä näyttää? Vai onko niin, että hallitus todella tarvitsee jo ulkomaista “suojelua” oman maansa kansalaisten palautteelta?
Tällä hetkellä Suomessa vallitsevat poikkeusolot ja hallitus on perunut vaalit. Hallituksen päätökset ovat osuneet raskaasti moniin ihmisiin ja heidän elinkeinoonsa ja perusoikeuksiinsa, kuten liikkumis- ja kokoontumisvapauteen.
Samaan aikaan hallitus ja media yhdessä etsivät vielä rimaa jonka alta ryömiä, eli syyttävät hallitusta kritisoivia kansalaisia demokratian murentamisesta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Stratcom Pirita Ruokonen Tekoäly Maria Ohisalo Sanna Marin Sensuuri Demokratia Vihapuhe Sananvapaus hallitus nato
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Immonen: Eliitti sananvapautta vaarantamassa – “Vihapuheraportti on vaarallinen”

Perussuomalainen Nuoriso: Ministeriön toveripaneelin tuottaman raportin ehdotukset suoraan diktatuurista

Mitä ihmettä? Valtioneuvoston julkaisussa esitelty “demokraattinen innovaatio” estäisi vaaliehdokkuuden jatkossa niiltä, jotka eivät irtaudu vihapuheesta
Viikon suosituimmat

HS:n toimittaja ehdotti Suvivirrelle uutta sanoitusta moskeijoineen päivineen – Koponen: Miksi haluamme pyyhkiä oman kulttuurimme pois?
Helsingin Sanomien toimittaja ehdotti, että perinteiseen Suvivirteen pitäisi tehdä uudet sanat, jotka "sopisivat kaikille". Ehdotuksessa oli mukana viittaus muun muassa moskeijoihin. Muutosehdotus esitettiin muka monikulttuurisuuden nimissä, mutta perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen pitää lopputulosta pikemminkin kulttuurisen itsetunnon rapauttamisena ja oman perinteen halveksuntana.

Suomenruotsalainen professori hämmensi visioillaan HBL:n haastattelussa: Väestönkasvu Suomessa voidaan hoitaa maahanmuuttajilla
Hufvudstadsbladet-lehdelle antamissaan erikoislaatuisissa kommenteissa Helsingin yliopiston kestävän kehityksen professori Kristina Lindström toivoo, ettei Suomessa syntyisi enempää lapsia ilmastosyistä. Professori Lindströmin visioiden mukaan suomalaiset korvattaisiin muiden kansallisuuksien ihmisillä, jotka vaeltaisivat Suomeen maailman ääristä.

Suurten työttömyyslukujen taustalla ennätyksellinen maahanmuutto – tilanne Ruotsissa ja Suomessa on saman kaltainen, sillä pulaa on vain ammattitaitoisesta työvoimasta
Työttömyssluvut ovat surullista katseltavaa sekä Suomessa, että Ruotsissa. Eräänä syynä kehnoon tilanteeseen on voimakas maahanmuutto. Kielitaidottomuus ja alhainen koulutustaso vaikeuttavat tilannetta entisestään ja kaiken lisäksi huono-osaisuus tuppaa periytymään.

Vasemmistoliitto ajaa nyt monella kärjellä ”Kaupasta saa varastaa” -asennetta hyväksyttäväksi – ei kannattaisi: Varastelusta kertyy kaupoille vuodessa liki miljarditappio
2020-luvulla vasemmisto asemoi arvopolitiikkaansa ja aatemaailmaansa asentoon, jossa yksityisen omistamisen kunnioittaminen on käytännössä työnnetty luiskaan itsekeskeisen ”minäminä” -asenteen edessä.

Trump vaati Etelä-Afrikan presidentiltä vastauksia valkoisten vainoamisesta – esitti todisteeksi videon, joka veti vieraan hiljaiseksi
Presidentti Ramaphosa kävi Valkoisessa talossa keskustelemassa presidentti Trumpin kanssa Yhdysvaltain antaman kehitysavun jatkamisesta ja tulleista. Trump otti kuitenkin lehdistötilaisuudessa esille valkoisiin kohdistuvan vainoamisen ja väkivallan. Mitkään todisteet vihanlietsonnasta ja murhatuista valkoisista maanviljelijöistä eivät kuitenkaan riittäneet vakuuttamaan valtamedian toimittajia siitä, että valkoiset ovat vaarassa Etelä-Afrikassa. Myöskään presidentti Ramaphosa ei nauttinut Trumpin hänelle esittämistä videoista.

Purra Finlandia-hymnistä Palestiinan puolesta: ”Järjetöntä ja suorastaan kipeää”
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra nostaa sosiaalisessa mediassa esille maanantaisen tempauksen, jossa laulettiin Finlandia-hymniä muutetuin sanoin ja Palestiinan lippuja liehutellen.

Venäjä-asiantuntija, ex-diplomaatti Alpo Rusi: Eduskunta epäonnistui, kun Kimmo Kiljunen aiemmin nimitettiin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi
Suomen Uutiset Show’n uudessa jaksossa palataan lähihistoriaan ja tarkastellaan sodanjälkeisiä vuosikymmeniä, joita leimasi suomettumisen aika ja monen suomalaispäättäjän läheiset yhteydet itänaapurin vaikuttajiin. Keskustelussa sivutaan myös heijastumia tämän päivän politiikkaan.

Viha juutalaisia ja Israelia kohtaan yhdistää Saksassa palestiinalaisia, islamisteja ja vasemmistoradikaaleja – antisemitistisiä ja juutalaisvihamielisiä rikoksia tehdään yhä enemmän
Lähi-idän konflikti ja Gaza näkyvät Saksan rikostilastossa. Poliisi rekisteröi viime vuonna 6 236 antisemitististä rikosta, mikä on viidennestä enemmän kuin edellisvuonna. Washingtonissa israelilaisiin diplomaatteihin kohdistuneen veriteon pelätään saavan seuraajia myös Saksassa.

Sibeliuksen Finlandiaa hoilattiin Palestiina-sanoilla mielenosoituksessa, vaikka kappaleen käytölle ei ollut lupaa – mukana vihreä poliitikko, joka saa palkkaa musiikin edunvalvonnasta
Finlandia-hymni kaapattiin Palestiina-aktivistien poliittisiin tarkoituksiin mielenosoituksessa Helsingin Narinkkatorilla, vaikka kappaleen käytölle ei ollut saatu lupaa kappaleen säveltäjän Sibeliuksen perikunnalta. Erityistä härskiyttä osoittaa mielenosoitukseen osallistunut vihreä ex-kansanedustaja Iiris Suomela, joka nykyään on töissä edunvalvojana tekijänoikeusjärjestö Teostolla.

Riikka Purra toistaa kantansa: En kannata Palestiinan tunnustamista
Yle ja STT väittivät hiljattain, että Riikka Purran ja perussuomalaisten linja Gazan suhteen on jäänyt epäselväksi. Purra oikoo väitteitä X:ssä.