Perussuomalaiset esitti torstain kyselytunnilla, että kaikille suomalaisille kodittomille taattaisiin asuintila välittömästi ”Katto kaikille”–ohjelman kautta. Asian esittänyt kansanedustaja Mika Niikko kertoi asiasta tentatessaan asuntopolitiikasta vastaavaa ministeri Kimmo Tiilikaista.

Katto kaikille -ohjelman avulla tulisi Niikon mukaan taata jokaiselle asunnottomalle inhimillinen asuintila välittömästi.

– Kunnat eivät ole pystyneet ratkaisemaan asunnottomuuden ongelmaa tähänkään mennessä. Voitteko nyt luvata, että jokaiselle suomalaiselle kodittomalle järjestetään katto pään päälle juhlavuoden kunniaksi? Niikko kysyi.

Niikko huomautti ministerille, että turvapaikanhakijoille majoitus löytyi välittömästi, ja että jo yli 100 vastaanottokeskusta on jäänyt tyhjäksi.

– Kun vuonna 2015 rajan yli saapui kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita, löytyi katto ja puhtaat lakanat kaikille. Välittömästi, Niikko sanoi.

– Löytyykö vastaavaa inhimillisyyttä myös suomalaisille asunnottomille ja vähävaraisille, hän kysyi.

Kimmo Tiilikainen (kesk.) vastasi, että asunto ensin on tärkeä periaate. Hän kertoi, että hallitus selvittää asunnottomille niin sanottua välivuokrausmenettelyä, jossa säätiö vuokraisi markkinoilta asunnottomille asuntoja.

Seitsemän tuhatta ihmistä odottaa kotia

– Köyhät odottavat hallitukselta todellisia tekoja, eivät juhlapuheita. Asunnottomien määrä ei ole juurikaan laskenut tällä vuosituhannella. Yhä seitsemän tuhatta ihmistä odottaa kotia, kansanedustaja Niikko huomautti.

Useat järjestöt esittivät viikko sitten huolen siitä, miten asunnottomille käy sote-uudistuksessa. Perussuomalaiset yhtyivät kysymyksessään järjestöjen huoleen. Niikko kysyi ministeriltä myös sitä, miten asunnottomien palveluille ja itsemääräämisoikeudelle käy sote-uudistuksen myötä.

Asuntopolitiikasta vastaava ministeri Tiilikainen myönsi, että työtä riittää ja tarvitaan monenlaisia toimenpiteitä. Hän korosti, että ennaltaehkäisy on tärkeää ja sanoi, että tehostettu asunto- ja talousneuvonta on asunnottoman etu, kuten sote-palveluiden integrointikin.

Tiistaina vietettiin asunnottomien yötä sekä YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaista päivää.

SUOMEN UUTISET