Kreikan euroero on väistämätön ja välttämätön. Velkojien myöntyminen paineen alla veisi koko yhteisvaluutta-alueen uskottavuuden. Näin kirjoittaa kansanedustaja Simon Elo (ps.) tiedotteessaan, jossa hän arvioi Kreikan kansanäänestyksen vaikutuksia.

– Euroalue voi pelastua noidankehästä vain muuttumalla EU-johtajien ehdottamaksi tulonsiirtounioniksi. Suomalaisten on syytä ymmärtää, että mikä on euroon kuulumisen hinta ja yhdessä on syytä harkita, että olemmeko hinnan valmiit maksamaan, Elo kirjoittaa.

Elon mukaan kreikkalaisten päätös hylätä velkojien vaatimukset vahvistaa sen, että samat säännöt eivät sovi taloudeltaan ja kulttuuriltaan erilaisille euromaille.

Kreikan mahdollinen euroero todistaisi vääräksi väitteen euron peruuttamattomuudesta. Elon mukaan muuttunut tilanne pitää ottaa huomioon myös Suomessa.

– Muuttuneiden olosuhteiden vuoksi hallitusohjelmaa tulee tarkastella uudelleen, sillä nyt euroalue voi saavuttaa pitkäkestoisen vakauden vain jos Kreikka eroaa eurosta.

Tulonsiirtounionin rakentaminen ei pysähdy

Ex-kansanedustaja Reijo Tossavainen arvioi, että liittovaltiohanketta yritetään jatkaa kaikesta huolimatta.

– Arvelen, että liittovaltiota rakentaville federalisteille on kaikesta huolimatta ja kaiken tapahtuneen jälkeenkin tärkeintä kasvojen pelastaminen miljardeista ja kreikkalaisten kärsimyksistä piittaamatta, Tossavainen kirjoittaa blogissaan.

Lopullisesta laskun maksajasta ei ole Tossavaisen mukaan epäilystä.

– Olkoon ratkaisu mikä tahansa, on selvää, että Suomi ja suomalaiset veronmaksajat kärsivät miljarditappiot. Jos Kreikka jatkaa rahaliitossa ja Euroopan unionissa, velkoja joudutaan leikkaamaan ja loput jäävät odottamaan maksupäivää, jota ei milloinkaan tule. Toinen vaihtoehto on, että Kreikka nousee omille jaloilleen ja jättää nyt kaikki velkansa hoitamatta. Summan suuruus on kummassakin vaihtoehdossa noin kuusi miljardia. Siis 2000-3000 euroa per kotitalous, Tossavainen arvioi.

Ex-kansanedustaja muistuttaa perussuomalaisten saaneen Kreikka-asiasta vuosien varrella runsaasti lunta tupaan. Nyt kun on ajettu karille, on niin sanottujen viisaiden nyt syytä ilmoittaa, kuka tai ketkä kantavat vastuun tapahtuneesta.

Tossavainen kirjoittaa:

Onko se esimerkiksi Matti Vanhanen, joka ilmoitti, että lainaamalla rahaa kreikkalaisille”me tienaamme tällä”?

Onko se Alexander Stubb, joka ilmoitti Kreikan ensimmäisen apupaketin jälkeen reilut neljä vuotta sitten, että ”nyt asiat ovat Kreikassa ja muuallakin Euroopassa kunnossa. Se joka muuta väittää, on pölhöpopulisti.”

Onko se Jyrki Katainen, joka Kreikan ensimmäisen apupaketin jälkeen ilmoitti, että ”nyt on saatu niskalenkki markkinavoimista”?

Onko se Jutta Urpilainen, joka on puhunut epämääräisestä himmelistä nimeltään”takuudet”?

Vastaan, että kukaan heistä ei kanna vastuuta. Ei heidän poliittinen moraali sentään ole niin korkealla tasolla!

Vastuun kantavat suomalaiset veronmaksajat. Myös sinä!

SUOMEN UUTISET