Suomen ensimmäisen islamilaisen terrori-iskun kaksivuotispäivänä järjestetty Kukkavirta-muistokulkue keräsi sateisesta säästä huolimatta runsaasti ihmisiä laskemaan kukkia Aurajokeen uhrien muistoksi. Tilaisuus sujui rauhallisessa ja kunnioittavassa tunnelmassa.


Kirjaston vierestä Vähätorilta lähtenyt muistokulkue eteni hiljaisuuden vallitessa sillan yli Tuomiokirkon rantaan laskemaan kukkia Aurajokeen.

Muistotilaisuuteen osallistui eri arvioiden mukaan 250-300 ihmistä. Järjestäjät kiittivät poliisia sujuvista turvallisuusjärjestelyistä ja erityisesti siitä, että tänä vuonna Aurajoen vastarantakin oli annettu Kukkavirta-tapahtuman käyttöön, jolloin vasemmmistolaisten rumpuryhmä ei päässyt sinne metelöimään ja häiritsemään muistotilaisuutta, kuten viime vuonna.

Vilhelm Junnila: Kyyneleet Turun kasvoilla

Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila piti sunnuntaina Kukkavirta-muistotilaisuudessa juhlapuheen, jossa hän muisteli sitä, miten kaksi vuotta sitten Suomen Turun ylle kertyi synkkiä pilviä. Voit katsoa puheen kokonaisuudessaan tästä linkistä.

– Noista pilvistä ei ropissut sadetta, vaan kosteus kaupungin kasvoilla koostui kyyneleistä, Junnila sanoi.

– Tuolloin tapahtui se, mitä ei Suomessa koskaan pitänyt tapahtua, Junnila jatkoi Turun islamilaiseen terrori-iskuun viitaten.

Junnila korosti, että tuolloin tapahtunut pahuus ei saa koskaan vaipua unholaan. Hän muistutti, että Turun päivänä vuonna 2017 laskettiin ensimmäisen kerran kukkia Aurajokeen uhrien muistoksi. Seuraavana vuonna kaupunki tai valtiovalta ei kuitenkaan halunnut muistella järkyttävää tragediaa laisinkaan, vaan muistotilaisuuden järjestäminen jäi yksittäisille kansalaisilla ja kansalaisliikkeille.

Kansanedustaja Junnila vakuutti, että Suomen Turku pystyy parempaan.

– Ei voi olla niin, että yhteiskunta valikoi, mitä tragediaa on suotavaa muistaa tai ketkä sitä saavat surra.

Vilhelm Junnila vetosi Turun kaupunkiin, jotta se toimisi sillanrakentajana ja kunnioittaisi terrori-iskun uhreja valaisemalla kirjastosillan Suomen lipun väreillä jokaisena tulevana elokuun 18. päivänä.

Juhlapuheensa jälkeen Junnila kertoi Suomen Uutisille, että kirjastosillan juhlavalaistus olisi kaupungille helppo tapa kunnioittaa uhreja. Hän muistutti, että juhlavalaistus Suomen lipun väreillä toteutettiin jo kertaalleen Turun päivänä vuonna 2017. Pariisin terrori-iskun jälkeen vuonna 2015 kirjastosilta valaistiin trikolorin väreillä.

SUOMEN UUTISET