Pyysin yhdeksän muun kansanedustajan kanssa perustuslakivaliokuntaa tutkimaan pääministeri Jyrki Kataisen menettelyä hänen osallistuessaan rahoituksen järjestämiseen Sofos Oy:lle tulevaisuusselonteko-hankkeen toteuttamiseksi. 700 000 euron tutkimus tilattiin Pekka Himaselta ilman kilpailutusta eli käytännössä ilman avointa hakua ja voisi sanoa, että samalla myös jopa tieteen julkaisuperiaatteita loukattiin. Selonteko siis junailtiin ohi normaalikäytäntöjen. Väistämättä tulee mieleen, ettei hanke olisi varmaan edennyt mihinkään, jos se olisi käynyt läpi normaalin prosessin. Onko Kataisen todellisuudentaju jo niin hämärtynyt, että hän kuvittelee voivansa tehdä mitä vain jäämättä siitä kiinni tai joutumatta siitä tilille?

Tällä kertaa mielestäni Himasta ja Kataista voidaan kutsua suuruudenhulluiksi. Toiminta on röyhkeää. Nyt tutkitaan onko valtion varoja käytetty väärin. Kenen etua tässä on todella ajettu? Vaikea kuvitella, että yleistä etua olisi ajateltu. Kataisen suosikki Himanen tästä on hyötynyt eniten. Hallitus on myös tähdännyt siihen, että tutkimuksen tulos pönkittää sen poliittista ohjelmaa.

Kun Kataiselta heti perustuslakivaliokunnalle tehdyn muistutuksen jälkeen kysyttiin onko hän huolissaan tästä muistutuksesta, hän vastasi jotenkin tähän suuntaan: ”En ollenkaan”. Huolestuttavaa. Mitä se tarkoittaa? Eikö häntä yhtään mietitytä tai hävetä? Ei näköjään. Katainen tuntee olevansa koskematon ja voivansa tehdä mitä haluaa.

Näyttää vahvasti siltä, että Pekka Himaselta tilatussa konsulttisopimuksessa on rikottu julkisia hankintoja koskevia lakeja ja muita määräyksiä. Silti Katainen ei ole huolissaan – yhtään. Päätyykö perustuslakivaliokunta, joiden jäsenet ovat enimmäkseen hallituspuolueen edustajia, ehkä myös hyviä veljiä, siihen ettei 0,7 miljoonan euron ohjaamisessa yksityiseen taskuun ole mitään väärää? Tähän lopputulokseen en halua varautua. Toivon edelleen, että Suomi on edes ajoittain oikeusvaltio.

(Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 4/2013-lehdessä)

Teuvo Hakkarainen
kansanedustaja