

PS ARKISTO
Tilastot eivät tue osaajapula-hokemaa – “Kysymys on mitä suurimassa määrin sumeilemattomasta maahanmuuton lisäämisestä, ei työvoimasta”
Osaajapulaan vedoten puolueet myös vihervasemmiston ulkopuolella ovat liittyneet kannattamaan nykyistä löysempää maahanmuuttopolitiikkaa. Kansanedustaja Mari Rantanen tarkastelee tuoreessa Facebook-päivityksessään kovaa tilastodataa, joka romuttaa osaajapulan perusteluna maahanmuuttopolitiikan löysentämiselle.
Syyskuun työllisyyskatsauksessa oli avoimia työpaikkoja kaikkiaan 171 500. Työttömiä työnhakijoita oli 232 900. Työttömistä työnhakijoista oli ulkomaiden kansalaisia 31 900. Vieraskielisten osuus työttömistä työnhakijoista oli heinäkuussa kotoutuminen.fi-sivuston mukaan yli 49 000.
Kaikkiaan syyskuun lopussa työ- ja elinkeinotoimistoissa ja kuntakokeiluissa oli kaikkiaan 475 600 työnhakijaa. Työnhakijoista oli työssä olevia 143 900, joista 93 900 oli kokoaikaisessa työssä, 28 000 osa-aikatyössä ja 22 000 työ- ja elinkeinohallinnon ja kuntakokeilun järjestämillä palveluilla työllistettynä.
Työvoimaan kuulumattomia työnhakijoita oli 93 600, joista 24 800 oli työllistymistä edistävässä palvelussa ja 53 100 koulutuksessa.
Suurin osa oleskeluluvista myönnetään pienipalkkaisille
Maahanmuuttovirasto Migri on pelkästään tänä vuonna myöntänyt yli 12 000 ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen työn perusteella. Näistä erityisasiantuntijan lupia on 1 789 ja sinisen kortin omaavia 284. Erityisasiantuntijan työlupaan edellytetään 3 000 euron kuukausituloja ja sinisen kortin lupaan 4 832 euron tuloja.
– EU:n ulkopuolelta tuleville myönnetyistä luvista 83 %:lla ei ole mitään tulorajaa. Suurin osa luvista myönnetään siis pienipalkkaisille, joiden toimeentulo edellyttää täydentävää sosiaaliturvaa, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen.
Kallis veronmaksajien maksama yritystuki
Kun muut puolueet vaativat työperäisen maahanmuuton helpottamista, he käytännössä tarkoittavat matalapalkkaisia työntekijöitä. Vaikka matalapalkkaisten työntekijöiden maahanmuutto kasvattaakin työvoimaa, siitä seuraa samalla sosiaaliturvamenojen kasvu, joka ei jää yritysten, vaan valtion maksettavaksi.
– Perussuomalaiset eivät vastusta sellaista työperäistä maahanmuuttoa, jossa henkilö tulee toimeen palkallaan ja osallistuu siten yhteiskuntamme pyörittämiseen. Me vastustamme sitä, että osaajapulan varjolla halutaan helpottaa sellaista maahanmuuttoa, joka on käytännössä lähinnä hyvin kallis veronmaksajien maksama yritystuki sosiaaliturvan muodossa, toteaa Rantanen.
Suomen hyvinvoinnin kannalta kestämätön tie
Yrityskenttä saa pätkätyöntekijän, jonka jälkeen Suomi saa elätettävän. Aiempien selvitysten mukaan Suomeen saapuvat matalapalkkatyöntekijät jäävät alun työssäolojakson jälkeen liian usein työttömiksi työnhakijoiksi tai siirtyvät kotoutumiskoulutuksiin. Tämä on ilmeisesti se syy, miksi ensimmäisiä oleskelulupia on myönnettävä jatkuvasti uusia.
– Yritykset tarvitsevat koko ajan uusia maahanmuuttajia matalapalkka-aloille korvaamaan edelliset tulijat, jotka ovat ajautuneet työmarkkinoiden ulkopuolelle ja sosiaalietuuksien varaan. Yritysten näkökulmasta Suomeen töihin tullut, mutta pian sen jälkeen syrjäytyvä ei ole ongelma. Kasvavat kulut ja palvelut maksaa veronmaksaja, mutta maahan muuttaneiden työpanos ei kasva. Suomen hyvinvoinnin kannalta tämä on kestämätön tie, Rantanen jatkaa.
Millainen on osaaja, josta ei tiedetä edes kansalaisuutta?
Työperäisten oleskelulupien kansalaisuustaulukoissa eivät korostu EU:n ulkopuoliset kehittyneet maat, vaan moniongelmaiset ja köyhät maat. Tänä vuonna lupia on myönnetty jopa sellaisille henkilöille, joiden kansalaisuus on tuntematon tai se ei ole tiedossa.
– Tunnetaanko tulijoiden taustat riittävän hyvin, ja millainen on osaaja, jonka kansalaisuus ei edes ole tiedossa? Esimerkiksi Venäjän, Valko-Venäjän ja Iranin kansalaisille myönnettiin alkuvuonna 2 808 työlupaa. Myönnetyistä työluvista peräti neljännes meni siis roistovaltioiden kansalaisille. Kysymys on mitä suurimassa määrin sumeilemattomasta maahanmuuton lisäämisestä, ei työvoimasta kuten osaajapulasta jauhajat väittävät, Rantanen puuskahtaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sosiaaliturvamenot osaajapula oleskeluluvat Matalapalkkainen työ työperäinen oleskelulupa veronmaksajat vihervasemmisto Facebook Työperäinen maahanmuutto Maahanmuuttopolitiikka Migri Mari Rantanen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vihreät vyöryttää todellisuudesta irrallaan olevia maahanmuuttounelmiaan: ”Valtava työvoimapula, tarvitsemme lisää” – Purralta tyly kuitti: ”Suomelle haitallista ja kustannuksia aiheuttavaa”

Suomen Perustan Grönroos ulkomaisesta työvoimasta: “Suomesta ei löydy hoitajia” ja pari muuta ajankohtaista hokemaa

Vieraskielisen väestön kasvu huipussaan, silti ulkomaalaisten “osaajien” houkutteleminen on yksi kaupungin kärkitavoitteista – PS: “Espoon ei tarvitse edistää minkäänlaista maahanmuuttoa”

Vihervasemmisto vaatii Suomen kuntiin lisää maahanmuuttajia tekemään työt – perussuomalaiset laittaisi ammatillisen koulutuksen kuntoon ja suomalaiset töihin

Hallitus jatkaa vimmaista maahanmuuton lisäämistä asiantuntijoiden varoituksista huolimatta

Pieni, mutta vaikutusvaltainen vähemmistö hyötyy yhteiskunnalle haitallisesta maahanmuutosta – kriittisesti suhtautuvan hiljaisen enemmistön on vaikeaa saada ääntään kuuluviin

Suomalaiset lapset vaarassa jäädä kielivähemmistöön monikulttuurisissa päiväkodeissa, PS:n Tavio nosti uhkakuvan esille – Kulttuuriministeri Li Anderssonilta hälläväliä-tyylinen vastaus

Ristivetoa koululaitoksessa: Ruotsidemokraatit lopettaisi vieraskielisen äidinkielen opetuksen – Malmössä taas saatetaan käydä koulua pian arabiaksi

Perussuomalaiset haluaa tarjota suomalaisille lisää työtunteja: ”Maa ei nouse millään muulla kuin työllä ja sillä, että siitä tulee kannattavaa”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.