EU:n Ecofin-neuvostossa halutaan vapauttaa veroista osingot ja yritysten voitot, joita tytäryhtiöt maksavat emoyhtiöilleen. Valtiovarainministeri Urpilaisen mukaan direktiivin muuttamisella estetään veronkiertoa siten, että direktiivissä säädetyt edut eivät johtaisi perusteettomiin veroetuihin.

Minusta perusteetonta etua on se, että direktiivillä taataan saatujen osinkojen ja voittojen verottomuus. Tämä on pois valtion yhteisestä kassasta ja kansalaisten hyvinvoinnista. EU:n pitäisi ennemminkin säätää direktiivi, joka estäisi konserniavustusten maksamisen veroparatiiseihin. Mutta tähän ei puututa, vaikka juuri tämä kohta mahdollistaa aggressiivisen verosuunnittelun eli rahojen siirtämisen turvaan verottajalta.

Tein kolme vuotta sitten sitten lakialoitteen, jolla olisi tukittu porsaanreikä, joka mahdollistaa yritysten veroeurojen virtaamisen veroparatiiseihin. Lakialoitteessani yritykset voisivat antaa konserniavustuksia vain kotimaassa oleville tytär- tai emoyhtiöille. Näin verovarat olisivat jääneet Suomeen.

Valtiovarainministeri Urpilainen ei halunnut viedä lakialoitetta eteenpäin, koska hänen mukaansa Suomesta voidaan maksaa veroparatiiseihin konserniavustuksia, jos saavalla yrityksellä on toimipiste Suomessa. Toimipiste, eli nakkikioski tai yksiö Laihialla. Toiseksi perusteeksi yritysten veroeurojen siirtämiselle veroparatiiseihin, valtiovarainministeri sanoi maan tavan. Maan tarve ei painanut mitään.

On arvioitu, että veroparatiiseissa on verottajan ulottumattomissa 100 miljardia suomalaisten rahaa. Unionin tasolla verottajalta turvassa on 1000 miljardia euroa.

Maria Tolppanen
Kansanedustaja, eurovaaliehdokas