Tuulivoimalat aiheuttavat haittoja naapureille, mutta ne voivat olla myös turvallisuuskysymys työntekijöille. Ruotsissa viranomaiset ovat kiinnittäneet huomiota tuulivoimaloiden työturvallisuuspuutteisiin. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri vaati hallitusta selvittämään, onko suomalaisissa tuulivoimaloissa samoja ongelmia.

Vuosina 2015-2016 Ruotsin työympäristövirasto tarkasti 23 tuulivoimalaa 12 eri valmistajalta. Ruotsin työympäristövirasto löysi tuulivoimaloista useita puutteita, joista tyypillisimpiä olivat vaaralliset hätäpoistumisreitit ja niiden riittämätön varustelu. Lisäksi useissa tuulivoimaloissa havaittiin, että koneosien liikkuvuus on riskitekijä.

Ruotsalainen tekniikkaan keskittyvä aikakauslehti Ny Teknik uutisoi 7.9.2017 tarkastusten löytöjen johtaneen siihen, että kymmentä tuulivoimalavalmistajaa kiellettiin myymästä tuulivoimaloita Ruotsissa.

Lisäksi työympäristövirasto totesi uhkasakkojen seuraavan, jos jos yhtiöt eivät laita voimaloita käyttökieltoon. Virasto myös kielsi markkinoimasta ko. tuulivoimaloita ennen kuin puutteet on korjattu.

Useat Suomeen rakennetut ja lähiaikoina rakennettavat tuulivoimalat ovat näiden Ruotsissa myyntikieltoon asetettujen valmistajien toimittamia.

– Kysyinkin tänään hallitukselta, miten se varmistaa, ettei Suomeen rakennetuissa ja rakennettavissa tuulivoimaloissa ole Ruotsin työympäristöviraston havaitsemia vakavia turvallisuuspuutteita, Leena Meri toteaa.

Suomen Uutiset