

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Toimitus suosittelee
Työperäisestä maahanmuutosta on tullut oikotie Ruotsin sosiaalietuuksiin
Ruotsalaistutkimuksen mukaan työluvista on tullut kauppatavaraa, jota ostetaan ja myydään. Monien työperäisten maahanmuuttajien todellisena tavoitteena on keplotella itselleen pysyvä oleskelulupa, minkä jälkeen työnteon voikin jo lopettaa.
Ruotsissa julkaistiin vuosi sitten tutkimus, joka käsitteli henkilökohtaisia avustajia välittävien vuokratyöfirmojen ympärillä pyörivää työlupabisnestä, jossa avustajille maahantuotiin avustettavia, jotka vuorostaan tuovat omat avustettavansa maahan.
Myös Suomen Uutiset kertoi tästä ”työperäisen” maahanmuuton ikiliikkujasta, jonka avulla saadaan BKT kasvuun ja veronmaksajien rahat tehokkaasti kiertämään, mutta jonka seuraukset valtiontaloudelle ovat kuitenkin erittäin negatiiviset.
Nyt Ruotsissa on julkaistu jälleen uusi tutkimus työperäiseen maahanmuuttoon liittyvistä väärinkäytöksistä, kirjoittaa Expressen. Tällä kertaa tarkasteluun otettiin useita eri aloja, kuten rakennustyöt, IT-ala, siivous- ja ravintola-ala.
Pysyvä oleskelulupa lopettaa työhalut
Uudessa raportissa tehtiin muun muassa seuraavat huomiot työperäiseen maahanmuuttoon liittyen:
- Yrittäjät palkkaavat pääsääntöisesti omia maanmiehiään. Tarkoituksena on auttaa sukulaisia ja tuttuja pääsemään Ruotsiin. Samalla voidaan kiertää perheenyhdistämisen sääntöjä.
- Monissa tapauksissa työsuhde päättyy pian sen jälkeen, kun työntekijä on saanut pysyvän oleskeluluvan Ruotsiin. Sen jälkeen työperäinen maahanmuuttaja siirtyy sosiaaliturvajärjestelmän elätettäväksi.
- Pikkufirmoihin palkatut työntekijät asuvat usein työnantajansa tai tämän sukulaisten tai ystävien luona.
- Ainakin puolet tutkituista yrityksistä ei todellisuudessa harjoittanut minkäänlaista elinkeinotoimintaa. Monet työpaikoista ovat olemassa vain paperilla.
- Työntekijöiden tiliotteista selviää, että he ovat maksaneet palkkansa kokonaan tai osittain takaisin työnantajalle.
- Huijaukset ovat yleisimpiä niillä aloilla, joilla on matalat ammattitaitovaatimukset tai jotka eivät vaadi mitään erityistä osaamista.
- Tarkastetuilla aloilla näyttää olevan avainhenkilöitä, jotka hoitavat työlupien hankkimisen paperisodan. Nämä henkilöt ovat usein töissä esimerkiksi asianajotoimistoissa, korkeakouluissa tai kirjanpitotoimistoissa.
Työlupa pakettitarjouksena
Väärinkäytöksiä tutkineet viranomaiset ovat tulleet siihen tulokseen, että työluvista on tullut “kauppatavaraa”, jota myydään pakettitarjouksina. Lopputuloksena on ollut se, että työperäisten maahanmuuttajien järjestelmällistä hyväksikäyttöä esiintyy laajalti työmarkkinoilla.
Työpaikan myyminen ei sinänsä ole edes laitonta, Expressen kirjoittaa. Työnantaja voi solmia työperäisen maahanmuuttajan kanssa sopimuksen, jossa työntekijä tulee perheineen Ruotsiin tekemään osa-aikatyötä 13 000 kruunun (1280 euron) kuukausipalkalla, mikä on työlupaan vaadittu minimipalkka. Sopimuksen vastineeksi työnantaja voi vaatia maksua työntekijältä. Järjestelmä suorastaan houkuttelee hyväksikäyttöön.
Raportin laatineet viranomaiset ehdottavat, että Maahanmuuttoviraston tulisi suorittaa ulkomaista työvoimaa käyttävissä yrityksissä tarkastuksia, joissa konsultoitaisiin myös poliisia ja verovirastoa. Raportissa kyseenalaistetaan myös se, onko ylipäätään järkevää tuoda ulkomaista työvoimaa matalan palkka- ja osaamistason ammatteihin.
Sama ilmiö näkyy myös Suomessa
Ruotsalaisten uusimmassa raportissa ei sinänsä ole mitään uutta. Perussuomalaiset ovat jo pitkään varoitelleet, että edes “työperäisyys” ei ole tae maahanmuuttajan positiiviselle vaikutukselle Suomen julkiselle taloudelle, koska matalapalkkaisen työllisen saamat tulonsiirrot ja käyttämät julkiset palvelut ylittävät hänen maksamansa verotulot. Ja monesti työhalut lopahtavat siinä vaiheessa, kun pysyvä oleskelulupa on saatu.
Rajattoman maahanmuuton kannattajilla on kuitenkin ollut suuria vaikeuksia uskoa, että maahanmuuttajia koskevat ihan samat kannustinloukut kuin suomalaisiakin matalapalkka-alan työntekijöitä. Tämä viesti ei ole mennyt perille useista toistoista huolimatta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työluvat työperäinen hyväksikäyttö Kannustinloukut Työperäinen maahanmuutto oleskelulupa Suomen Perusta Ruotsi maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Petteri Orpo intoili halpatyövoimasta: ”Tuhansia ja tuhansia työperäisesti maahan tulevia” – Purra ihmetteli kokoomuspomon ylenkatsetta suomalaisia hoitajia kohtaan

Perussuomalaisten puoluejohto tyrmää väitteet työvoimapulasta ja työperäisen maahanmuuton tarpeesta: ”Suomesta löytyy aina työntekijöitä, jos palkka on kohdallaan”

Purra vastaa Saarikolle: Emme vastusta työperäistä matalapalkkamaahanmuuttoa huviksemme

Wihonen: Mitkä ovat ulkomaisen työvoiman kustannukset ja vaikutukset yhteiskunnalle?

Ruotsin turvallisuuspoliisin turvallisuuspäällikkö vangittiin epäiltynä vakoilusta – Lähi-idän kielten ja kulttuurien asiantuntija

Jengien ja klaanien yritystoimintaan kätkemä rikollisuus on suurin uhka Ruotsin yhteiskunnalle – kymmeniä miljardeja valuu taparikollisten taskuihin
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.