Säpon turvallisuuspäällikkö vangittiin viikko sitten todennäköisin syin epäiltynä valtion turvallisuuden vaarantamisesta. Selkokielellä kyse on vakoilusta. Hän on työskennellyt sekä siviili- että sotilastiedustelun leivissä.

Nyt pidätetyn noin 40-vuotiaan miehen syytteet koskevat vuosia 2011–2015, jolloin hän työskenteli sekä turvallisuuspoliisi Säpon että sotilastiedustelu Mustin palveluksessa. Mies vangittiin todennäköisin syin epäiltynä salassa pidettävän tiedon luvattomasta käsittelystä.

Vakoilusta epäilty työskenteli Säpossa aikana, jolloin laitoksen päällikkönä toimi Anders Danielsson:

– Haluan painottaa, että häntä vasta epäillään rikoksesta. Mutta jos hän on syyllinen, on tapahtunut jotakin sellaista, jota ei ikinä saisi tapahtua turvallisuuspalvelussa, Danielsson painottaa.

Kaikkein salaisimman tiedon lähteillä

Mahdollinen vakoilutapaus on viranomaisille erityisen hankala siksi, että se ulottuu ruotsalaisen yhteiskunnan kaikkein salaisimman tiedon lähteille. Mies on osallistunut hankkeisiin sekä puolustusvoimien Must-tiedustelupalvelun, että FRA-signaalitiedustelun kanssa.

Hän on päässyt käsiksi myös hallituksen salaisiin sekä koti- että ulkomaita koskeviin dokumentteihin. Kyse on tiettävästi turvallisuusyhteistyötä koskevista tiedoista.

Epäilty tuli Ruotsiin pakolaisena Iranista 1990-luvulla. Hänen äidinkielensä on farsi (persia) ja hän omaa erittäin hyvät valmiudet ymmärtää ja tulkita Lähi-idän eri kieliä ja kulttuureita. Taidot ovat erittäin kysyttyjä tiedustelumaailmassa.

SUOMEN UUTISET