Hoivayritykset kiertävät SVT:n mukaan Ruotsin lainsäädäntöä ja keinottelevat suuria voittoja omaishoidon avulla. Maahan houkutellaan töihin pariskuntia, joilla on vammainen lapsi. Pian työ- ja oleskeluluvan saaneista vanhemmista tuleekin myös oman lapsensa omaishoitajia, hoivayrityksen avulla.

Käytännössä homma hoituu siten, että ulkomailla asuva perhe, jolla on vammainen lapsi, on yhteydessä ruotsalaiseen hoivayritykseen tämän somemainoksen tai nettipalvelun kautta. Hoivayritys järjestää työluvat perheelle, joka tulee Ruotsiin hoitamaan jonkun muun perheen vammaista lasta.

Työluvan saaneet vanhemmat saavat oman lapsensa uuteen kotimaahansa perheenyhdistämisjärjestelyn avulla. Lopuksi vanhemmat saavat hoivayrityksen avustuksella oikeuden toimia oman lapsensa omaishoitajina.

Ruotsin tarkastusvirasto (NUC) kartoitti maahanmuuttajaperustaisten käyttäjätukien (brukarimport) väärinkäytöksiä viime syksynä. Epäselvyyksiä ilmeni joka neljännessä tapauksessa. Maahanmuuttoviraston mukaan omaishoitajabisneksessä kierretään lakia, mutta kukaan ei tiedä tapausten todellista lukumäärää.

Vammaisperheet ovat kauppatavaraa

Asian ympärillä ahertaa Ruotsissa 12 eri viranomaistahoa ja nämä kaikki ovat nyt vakuuttuneita siitä, että vammaisperheet ovat kauppatavaraa, joiden avulla kyyniset yritykset tavoittelevat voiton maksimointia.

Viranomaiset ovat puuttuneet muun muassa hoivayrityksen toimintaan, joka kiristi maahantuomiaan työntekijöitä. Jos työntekijä tai perhe ei suostunut työnantajan yhä kasvaviin vaatimuksiin, tämä uhkasi ilmoittaa maahanmuuttovirastolle, että kyseinen henkilö tai henkilöt eivät enää työskentele yrityksessä. Tämä olisi tiennyt oleskelu- ja työlupien menetystä. Menettely on saman tyyppinen, jota käyttää järjestäytynyt rikollisuus.

Viranomaisten hampaisiin joutuneen yrityksen perustaja on ansioistaan itse kuninkaan palkitsema ja tunnettu taistelustaan omaishoidon puolesta. SVT ei tavoittanut yritysjohtajaa haastatteluun, mutta sähköpostin välityksellä tämä kieltää kaikki häntä itseään ja yritystään koskevat epäilyt.

SUOMEN UUTISET