

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ulkoministeriö käytti yli 80 000 euroa kehitysapua valkopesevään mielikuvamainontaan vaalien alla
Ulkoministeriön kehitysapuun liittyvä mainoskampanja nousi keskusteluun. Suomen Uutiset selvitti mielikuvamainonnan hinnan. Kävi ilmi, että ulkoministeriö on käyttänyt pienen puolueen vaalibudjetin verran veronmaksajien rahaa kehitysavun imagon kiillottamiseen.
Suomen Uutiset kertoi viime viikolla, miten ulkoministeriö on aloittanut mainoskampanjan kehitysavusta. Mainoksia on ostettu Helsingin Sanomia myöten. Eduskuntavaaleihin on aikaa enää pari viikkoa, ja kehitysapu on yksi vaalien keskeisistä yhteiskuntapoliittisista kysymyksistä.
Tarkista faktat Suomen kehitysyhteistyöstä https://t.co/jLEU1XRWys -sivustolta.
— MFA Finland 🇫🇮 (@Ulkoministerio) March 15, 2023
Herää kysymys, onko poliittinen vaikuttaminen aivan vaalien kynnyksellä todellakin ministeriön tehtävä tai edes asiallista. Varsinkin, kun veronmaksajien rahoja käytetään täysin tyhjänpäiväiseen mielikuvamainontaan, jossa yritetään mummoenergian voimalla paikkailla kehitysavun ryvettynyttä imagoa leimaamalla aiheellinen kritiikki “vanhanaikaisiksi mielipiteiksi”.
Videon kustannukset 46 280 euroa
Suomen Uutiset lähetti ulkoministeriölle tietopyynnön tämän mainoskampanjan kustannuksista. Ulkoministeriön tietohallintojohtaja Sami Heino vastasi viivyttelemättä kertoen, että mainoskampanjan kokonaiskustannukset olivat 83 153 euroa.
Videon kustannukset olivat 46 280 euroa. Tästä 21 780 euroa kuittasi Kaskas Media Oy, joka on ulkoministeriön kestävän kehityksen ja kaupan viestinnän yksikön viestintäkumppani. Kaskas Media suunnitteli videon sisällön. Videon tuotannosta vastasi tuotantoyhtiö Tonto Helsinki Oy, joka laskutti 24 500 euroa. Summat eivät sisällä arvonlisäveroa.
Mainostamiseen 36 873 euroa
Kehitysapuvideota mainostettiin MTV3:n valtakunnallisessa TV-kampanjassa ja Katsomo-suoratoistopalvelun mainoskampanjassa. Videota mainostettiin myös Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa. Lisäksi aiheesta julkaistiin ns. natiiviartikkeli Helsingin Sanomissa.
“Natiivimainonta” tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Helsingin Sanomat julkaisee aihetta käsittelevän artikkelin, joka näyttää tavanomaiselta lehtijutulta, mutta onkin oikeasti mainos. Ja ulkoministeriö tietenkin maksaa Helsingin Sanomille tästä palvelusta.
Ulkoministeriö maksoi Helsingin Sanomien julkaisemasta mainosartikkelista 6 800 euroa. Somemainostukseen kului 1 800 euroa. MTV3:n kampanja oli kallein. Siihen kului yhteensä 28 273 euroa.
Vaalivaikuttamista veronmaksajien rahoilla?
Yli 83 000 euroa on melkoinen summa rahaa. Esimerkiksi perussuomalaisten vaalibudjetti eduskuntavaaleissa on 550 000 euroa.
Ministeriön ulkoinen viestintä on joko suoraan ministerin ja vähintäänkin hänen esikuntansa hyväksymää viestintää.
Ulkoministerinä toimii Pekka Haavisto (vihr.). Ulkoministerin valtiosihteerinä toimii Johanna Sumuvuori (vihr.). Kehitysyhteistyöministerinä toimii Ville Skinnari (sdp.). Hänen valtiosihteerinsä on Ville Kopra (sdp.).
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kaskas Media Oy Tonto Helsinki Oy Sami Heino Ville Kopra Johanna Sumuvuori natiivimainonta eduskuntavaalit 2023 somemainonta Ville Skinnari Vaalivaikuttaminen MTV3 Helsingin Sanomat Pekka Haavisto Ulkoministeriö kehitysapu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ulkoministeriö julkaisee kehitysapua kaunistelevan mainoksen – mutta onko poliittinen vaikuttaminen aivan vaalien kynnyksellä todellakin ministeriön tehtävä?

Perussuomalaiset asettaisi kehitysavulle tiukat ehdot – kehitysapua tulee myöntää jatkossa vain ylijäämäisestä budjetista

Kehitysapu on tehotonta, veronmaksajilta kerättyjä miljardeja valuu korruptioon – perussuomalaiset vaatii nykyisestä kehitysapumallista luopumista

Ulkoministeriö jakoi taas miljoonia maailmalle – suomalaisten verovaroja sujahti Kongoon, presidentti Tarja Halosen kehityspoliittisiin tehtäviin ja YK:n ympäristörahastoon

Suomi velkaantuu, Marinin hallitus lapioi kehitysapuun 3,4 miljoonaa euroa joka päivä – suomalaiset maksavat jopa Etiopian sääennustukset

Kehitysapuleikkaukset pöydällä hallitusneuvotteluissa – perussuomalaiset haluaa selviä säästöjä

Purra: Perussuomalaisille on tärkeää, että hallitus, joka sopeuttaa paljon, leikkaa runsaasti maan ulkopuolelle menevistä miljardeista

Kehitysapuleikkauksista valmistui kompromissiesitys: Tarkoitus leikata joka vuosi

Halla-aho ja Rydman: Hallitus panee julkisia menoja tärkeysjärjestykseen – nykyiseen kehitysapuun merkittävä leikkaus, painopiste Ukrainaan
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.