Euro- ja maahanmuuttokriittinen Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) nousi tutkimuslaitos Insan tekemässä kyselyssä kolmannelle sijalle kymmenen prosentin kannatuksella. Bild-lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan liittokansleri Angela Merkelin konservatiivinen CDU/CSU on yhä selkeässä johdossa 37 prosentin ja sosiaalidemokraatit toisena 25 prosentin kannatuksella.

Eri tutkimuslaitosten tuoreet ennusteet antavat hieman erilaisia kannatuslukemia. Joka tapauksessa näyttää selvältä, että AfD ylittää tällä kertaa kirkkaasti viiden prosentin äänikynnyksen ja etenee liittopäiville.

Gallup-luvut kävivät turvapaikkakriisin aikana korkeammallakin, mutta puolueen kannatusta on sen jälkeen painanut alas sisäinen kädenvääntö euro- ja maahanmuuttokriittisten painotusten välillä.

Merkelin jatko liittokanslerina näyttää tällä hetkellä varmalta. Sosiaalidemokraatit (SPD) kävivät gallupeissa tasoissa alkuvuodesta, mutta nyt marginaalia on yli kymmenen prosenttiyksikköä.

Epävarmaa sen sijaan on, tarvitseeko Merkel federalistista ja monikultturistista SPD:tä hallituskumppaniksi vaalien jälkeen. Konservatiivien perinteinen kumppani on ollut liberaali FDP. Konservatiivien ja liberaalien yhteinen kannatus ei näillä näkymin kuitenkaan aivan riittäisi enemmistöön liittoparlamentissa.

Gallupista kertoi Suomessa ensimmäisenä kokoomuksen Verkkouutiset.

Suomen Uutiset