

PS ARKISTO
Valtion budjettia suunnitellaan viruksen levitessä – Purra: Suomen talous ei kestä hallituspuolueiden kilpahuutoa
Valtiovarainministeriö on saanut valmiiksi budjettiehdotuksensa, jota tiedotustilaisuudessa esitteli valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk). Lopullisen budjetin hallitus neuvottelee budjettiriihessä syyskuun puolivälissä.
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra toteaa budjettiehdotuksen sisällön olleen yllätyksetön. Tulevasta hallituksen budjettiriihestä on vaarassa syntyä kilpahuuto.
– Epäsuhtaisessa koalitiohallituksessa kaikki puolueet vetävät omiin suosikkihankkeisiinsa. Se saattaa tavallisissa oloissa tehdä politiikasta vain tehotonta ja epäjohdonmukaista, mutta tällaisessa vakavassa taloustilanteessa, johon liittyy paljon epävarmuutta, se on kohtalokasta. Hallitusohjelmaan ei esitetä muutoksia edes tässä tilanteessa, Purra sanoo.
Budjetissa ei pitäisi olla mitään ylimääräistä
– Vaikka pääministerin ja hänen puolueensa kannatus on vahvaa, rohkeus tuskin riittää estämään kilpahuutoa. Nyt pitäisi taata mahdollisimman vakaa budjetti, jossa ei ole mitään ylimääräistä, ei ainuttakaan imagomiljoonaa tai lempihankkeiden etenemisen varmistelua. Ainoastaan yhteiskunnan toiminnan ja elpymisen takaavia järkeviä toimia, Purra sanoo.
– Vaatimukset yhä kunnianhimoisemmasta ilmastopolitiikasta tai muut yrittämistä ja työntekoa hankaloittavat ja kustannuksia korottavat hankkeet tällaisessa tilanteessa eivät tule kuuloonkaan. Vastuullinen hallitus tekisi toimia, jotka parantavat yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä ja ovat välittömästi suomalaisten edun mukaisia. Niistä seuraa myös työllisyyden paranemista, toisin kuin esimerkiksi vihreiden aivopieruista saatavuusharkinnan helpottamiseksi ja 80 000 uuden siirtolaisen maahan saamiseksi.
EU on kroonistunut menokohde
Purran mukaan olisi välttämätöntä suunnitella sopeutustoimia ja rakenneuudistuksia elvytyksen rinnalla ja kyettävä tarjoamaan niistä jotakin konkreettista.
– Edes luottamuksen rakentamiseksi. Toistaiseksi olen kuullut ainoastaan hallituspuolueiden keskinäistä nokittelua, mikä ei lupaa hyvää. En valitettavasti usko, että nykyinen hallitus kykenee vaadittaviin toimiin, Purra sanoo.
– Kun kesä avattiin lupaamalla miljardilahjat eteläiseen ja itäiseen Eurooppaan ja väittämällä niitä Suomen edun mukaisiksi, on ihan loogista, että nyt kerrotaan maamme saavan EU:lta rahaa tulevaisuusinvestointeihin. Emme saa yhtään mitään. Kierrätämme omaa rahaamme ja samalla siitä häviää puolet, Purra muistuttaa.
– Italian tehottomalle taloudelle ja korruptoituneelle hallinnolle ja ilmaisena investointirahana Puolaan – EU:sta on muodostunut Suomelle yhä suurempi krooninen menokohde.
Koronan vastaiset toimet tehottomia
Samalla kun hallitus rakentaa budjettiaan, toinen virusaalto vyöryy päälle. Purra ihmettelee, että kesän rauhallisena aikana ei onnistuttu saamaan välttämättömimpiä perusprosesseja kuntoon.
– Ei pääse testiin, ei saa testitulosta, pääsee kuitenkin lomalle riskialueelle ja sitten palkalliselle kotilomalle veronmaksajan piikkiin. Kaupungit antavat omia maskisuosituksiaan, toiset ministerit eivät tiedä toisten toimenpiteistä. Kyllä tässä alkaa vähitellen ihmisiä epäilyttää, Purra ihmettelee.
Purran mukaan monet jo sinnittelevät pienet yritykset eivät kestä toista yhteiskunnan sulkemista.
– Jos nyt irtisanotuista ihmisistä tuleekin työttömiä, olemme vielä syvemmässä ahdingossa. Viruksen vastaisen taistelun pitäisi olla paljon tehokkaampaa. Hallituksen on kuunneltava asiantuntijoita, jotka jo kesäkuun alussa patistivat ryhtymään toimeen esimerkiksi lentokenttien paremman valvonnan ja ihmisten testaamisen suhteen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- miljardit korona valtion budjetti veronmaksajat työttömät Riikka Purra Matti Vanhanen ilmastopolitiikka budjettiriihi perussuomalaiset Italia hallitus työllisyys verotus EU korruptio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: EU-elpymispaketti ei vaikuta Suomen työllisyyteen tai taloudelliseen hyvinvointiin, suomalainen veronmaksaja joutuu vain kustantamaan Etelä-Euroopan holtitonta taloudenpitoa

Riikka Purran kolumni: Maksa, älä kysele – EU-politiikan epädemokraattisuudesta

Halla-aho puoluejohtajien tv-tentissä: ”Hallitus on kykenemätön leikkaamaan sellaisia menoja, jotka eivät palvele millään tavalla suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia”

Etelä-Euroopalle lahjarahaa – suomalaiselle autoilijalle ennätyksellinen polttoaineveron korotus

Suomelle murskatappio EU-pöydissä, kommentit sen mukaisia – “takkiin tuli”, “meidän tehtävämme on maksaa”, “rikkoo perustuslakia”, “demarikaksikko neuvotteli, maksettavaa yhdeksän miljardia”

Toimi Kankaanniemi KSML:ssä: 750 mrd euron EU-tukipaketti on vaarallinen ensimmäinen avaus – pian Välimeren kriisimaat vaativat lisää miljardeja

Reijonen: Maskisuositusta on odotettu – miksi sen antaminen kesti niin pitkään?

Halla-aho: Hallituksen prioriteetit vinksallaan – syytää miljardeja maailmalle, mutta laittaa suomalaisduunarit maksamaan maskinsa itse

Halla-aho: Köyhyys lisääntyy tietoisen politiikan seurauksena – kiilusilmäinen ilmastopolitiikka vie työpaikkoja
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.