RUOTSI | Muutama viikko sitten tuli julki, että amerikkalainen tuottaja oli ahdistellut seksuaalisesti näyttelijöitä. Länsimainen media ei sen jälkeen ole ollut entisensä. Moniarvoisessa ja monikulttuurisessa maailmassa on kuitenkin mahdollista, että asiat nähdään toisella tavalla. Venäjällä saatetaan katsoa ahdistelun olevan osa ”luonnon omaa järjestystä” – ainakin silloin, kun tapauksessa ei ole syytä epäillä rikosta. Ruotsin yleisradioyhtiö SVT on tutkaillut asiaa.

Laitetaanpa tähän alkuun vaikkapa venäläisen elokuvaohjaaja Andrej Kontsjalovskijin näkemys päivän puheenaiheesta.

– Mitä tulee seksuaaliseen ahdisteluun, niin luulenpa että koko maailma on aina rakennettu sen varaan, hän sanoi Izvestija-lehden haastattelussa.

– Naisia täytyy lähestyä tavalla tai toisella ja heidän täytyy ikäänkuin taistella sitä vastaan, hän jatkoi pohdiskeluaan.

Venäjällä länsimaat nähdään virallisen propagandan läpi niin, että amerikkalaisten tai ruotsalaisten esille nostamat yhteiskunnalliset ongelmat ovat ”hysteeristä noitavainoa” tai ”joutavaa höpinää”. Länsimaat ovat rappiolla ja Venäjä katsoo olevansa on maailman ainoa valtakunta, joka vielä puolustaa perinteisiä arvoja.

Lisää löylyä löi julkkiksiin luettava Dmitrij Kiseljov, joka on huolissaan seksuaalisuuden katoamisesta Amerikan maaperältä.

– Miehisyydestä tai naisellisuudesta ei ole enää mitään jäljellä. Ei osata enää olla edes homoja. Ei yhtään mitään jäljellä, purki Kiseljov tuntojaan valtiollisella tv-kanavalla.

– Kaikki näyttävät nyt vain likaisilta ahdistelijoilta.

Yhtä puhuvaa kuin perinteisen venäläisen kulttuurin puolustajien esiintulo on virallinen hiljaisuus asian ympärillä. Harvoihin poikkeuksiin kuuluu venäläinen toimittaja ja näytelmäkirjailija Natalia Antonova, joka puhui ilmiöstä SVT:n haastattelussa. Hänen mielestään on naurettava ajatuskin, ”ettei ahdistelua esiintyisi Venäjällä”.