Amerikkalaiset digijätit ovat lyöneet hynttyyt yhteen nivoakseen kaikki kodeissa itsekseen puuhailevat älykkäät sähkölaitteet samaan verkkoon. Hellat, jääkaapit, pölynimurit, hälytyslaitteet, ihan kaikki. Yhteinen standardi on avuksi sekä kuluttajille, että laitevalmistajille.

Tänä vuonna koteihin on toimitettu 815 miljoonaa älylaitetta ja kasvua edelliseen vuoteen on 23,5 prosenttia, CNBC kertoo .

Vuonna 2023 yhä viksumpia kodin laitteita pitäisi myydä vuodessa jo 1,5 miljardia kappaletta. On siis syytä luoda yhteinen standardi, jotta näin tapahtuisi ja kaikki laitteet ymmärtäisivät samaa kieltä ja toimisivat yhteen.

Kaikki tahtovat kuluttajan tiedot

Tähän asti kaikki hyvin, mutta kun kaikki laitteet toimivat yhteen ja käytännössä hallitsevat ihmisen arkea ja elämää, hänestä tulee samalla hyvin haavoittuvainen. Yritykset himoitsevat tietoa kuluttajan käyttäytymisestä ja mieltymyksistä myydäkseen hänelle yhä enemmän tavaraa tai palvelua, enemmän tai vähemmän tarpeellista.

Valtiot ovat samalla asialla. Erityisesti diktatuurimaiden johtajat ovat kiinnostuneita yksittäisten kansalaisten ja kansanryhmien ajatuksista sekä suunnitelmista. Niistä kun voi olla kiinni diktaattorin henkiriepukin. Sama motiivi näkyy laajemmin valtioiden välisissä mittelöissä, vaikkapa Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasodassa.

Kasvava osa maailman valtioista haluaa hallita kansalaisten ajatuksia ja mieltymyksiä. Siksi Kiina velvoittaa kiinalaiset yritykset toimittamaan tarvittaessa asiakasdataa ja samasta syystä Venäjä on valmis tarvittaessa sulkemaan pääsyn kansainväliseen internetiin.

”PCHIP ready”

Applen, Googlen, Amazonin ja kumppaneiden standardointiprojektin nimi on ”Project Connected Home over IP”. Jos älylaite täyttää kyseisen standardin vaatimukset, toosan kylkeen lätkäistään asiasta kertova lätkä. Vähän samaan tapaan kuin uusissa telkkareissa pitäisi tänään lukeman ”HD ready”.

Digijättien työyhteenliittymä aikoo saada standardin avoimet speksit valmiiksi ja jakoon vuoden 2020 loppuun mennessä. Vielä ei ole varmaa tietoa siitä, milloin ensimmäiset uuden standardin mukaiset laitteet pullahtavat markkinoille.

SUOMEN UUTISET