

LEHTIKUVA
Vihreät kurittaa ilmastotoimilla, keskusta vedättää EU-rahasäkillä – perussuomalaisten kannatus kasvaa maakunnissa
Jussi Halla-aho sanoi tänään Maaseudun Tulevaisuuden kuntavaalipaneelissa, että perussuomalaiset vastustaa metropolipolitiikkaa, jolla pyritään kaupunkien hallitsemattomaan kasvuun. – Jo tämänkin vuoksi me haluamme, että koko maa pysyy asumiskelpoisena.
Maaseudun Tulevaisuuden ja MTK:n kuntavaalipaneelissa puoluejohtajilta Maria Ohisalolta (vihr), Petteri Orpolta (kok), Annika Saarikolta (kesk) ja perussuomalaisten Jussi Halla-aholta kysyttiin näkemyksiä maaseutupolitiikasta.
Perussuomalaisten kannatus on vahvistunut maakunnissa. Kannatuksen nousu on nähtävissä myös Maaseudun Tulevaisuuden tänään julkaisemassa kyselytutkimuksessa, jonka tulosten perusteella 17 prosenttia katsoo, että perussuomalaiset ymmärtää parhaiten maaseudulla asuvien asioita. Tällä perussuomalaiset sijoittui kyselytutkimuksessa kakkospaikalle.
Halla-aho totesi, että perussuomalaisten aluepolitiikka lähtee siitä, että kaupunkien ja maaseudun edut eivät todellisuudessa ole vastakkain.
– Perussuomalaiset vastustaa metropolipolitiikkaa, jolla pyritään kaupunkien hallitsemattomaan kasvuun. Jo tämänkin vuoksi me haluamme, että koko maa pysyy asumiskelpoisena. Me haluamme elinvoimaisen maaseudun emmekä halua kerätä pisteitä maaseudulla asuvien kurjuudella, vaan nimenomaan haluamme, että maakunnissa tullaan toimeen omalla työllä.
Kokoomus sai kyselytutkimuksessa vain kahden prosentin kannatuksen. Orpo kommentoi tulosta siten, että kokoomuksen on parannettava omaa viestintäänsä.
– Kokoomuksella on hyvin selkeä maaseutupolitiikka ja se perustuu yrittäjyyteen, Orpo sanoi.
Vihreiden möläytykset kuvaavat puolueen asennetta
Vihreät pärjäsi Maaseudun Tulevaisuuden kyselytutkimuksessa surkeasti saaden vain kolmen prosentin kannatuksen. Halla-aho ei ihmettele vihreiden huonoja lukuja.
Halla-aho viittasi Helsingin kaupunginvaltuutetun Otso Kivekkään lausuntoon, jossa Kivekäs kehottaa boikotoimaan suomalaista lihaa ja muita maataloustuotteita. Kivekäs jopa kehottaa ostamaan suomalaisten tuotteiden sijaan ruotsalaisia elintarvikkeita.
– Toinen helsinkiläinen vihreä kaupunginvaltuutettu oli sitten sitä mieltä, että maaseudulla asutaan, jotta voidaan harrastaa insestiä rauhassa. Tämä kuvaa hyvin vihreiden asennetta. Me perussuomalaiset emme kannata vastakkainasettelua, emme kaupunkikaunaa emmekä maaseutuvihamielisyyttä.
Ohisalo pahoitteli puoluetoveriensa lausuntoja yritettyään ensin kääntää puhetta perussuomalaisiin.
– Nämä ovat surullisia, väärin sanottuja kannanottoja. Vastakkainasettelua ei mielestäni pitäisi rakentaa, Ohisalo myönsi lopulta.
Vihreät on hallituksessa ajanut voimakkaasti turpeen energiakäytön alasajoa. Halla-ahon mukaan kyse on kuitenkin lähinnä mielikuvapolitiikasta.
– Vihreän ympäristöpolitiikan ongelma on siinä, että mielikuvat ovat tärkeämpiä kuin ympäristövaikutukset. Tämä näkyi aiemmin vihreiden lähes uskonnollisessa suhtautumisessa ydinvoimaan, ja nyt se näkyy turvekysymyksessä. Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että fossiilinen energiantuotanto jossain vaiheessa loppuu. Se on kuitenkin tehtävä järkevästi niin, että kokonaisympäristövaikutukset eivät ole vielä huonompia kuin nykyinen tilanne.
– Sama koskee kivihiilen alasajoa: jos vaihtoehtona on se, että poltetaan sademetsistä puristettua pellettiä, niin ei sekään ole ympäristön kannalta hyvä vaihtoehto eikä varsinkaan hyvä vaihtoehto suomalaisen työn kannalta.
Töitä voi tehdä myös kaupunkien ulkopuolella
Halla-aho sanoi, että yksi myönteinen seuraus korona-ajasta on siinä, että monet ymmärtävät nyt, että monia töitä voi tehdä kaupunkien ulkopuolella.
– Uskon myös, että kun asumiskustannukset jatkuvasti nousevat suurissa kaupungeissa ja turvattomuus lisääntyy, niin kaupunkeja ympäröivät alueet muuttuvat entistä houkuttelevammiksi muuttokohteiksi, varsinkin perheellisille ihmisille.
Halla-aho on aiemmin moittinut keskustan politiikkaa siitä, että keskusta haluaa käyttää hyväksi maaseudun heikentynyttä tilannetta esiintymällä rahojen ja tukiaisten jakajana. Halla-aho tarkensi, että hän viittasi tällä lähinnä EU-aluetukien jakamiseen.
– Perussuomalaiset hyväksyy maataloustuet. On selvää, ettei Suomessa voi harjoittaa markkinaehtoisesti maataloustuotantoa, jos joudutaan kilpailemaan koko maailman kanssa. Me kannatamme protektionistisempaa elintarvikepolitiikkaa. Katsomme, että maatalous pitäisi irrottaa EU:n kompetenssista ja siirtää takaisin kansalliselle tasolle, koska näemme että kotimainen maatalous ja energiantuotanto on myös kansallisen turvallisuuden kysymys.
– Mitä taas tulee kansallisesti päätettäviin aluetukiin, niitä tietysti tarvitaan, koska maaseutu on huonojen poliittisten päätösten seurauksena huonossa jamassa. Perussuomalaiset haluaa tehdä politiikkaa, jolla maaseutu tulee hyvin toimeen ja että sinne myös syntyy työpaikkoja, Halla-aho sanoi.
Keskusta elää maaseudun ahdingosta
Halla-aho sanoi, että Suomessa on poliittisia voimia ja puolueita, jotka elävät maaseudun ahdingosta ja riippuvuudesta tulonsiirtoihin.
– Eräät tahot, lähinnä keskusta haluavat esiintyä tukihanan vartijana, Halla-aho sanoi.
Saarikko totesi, että keskusta puolustaa maaseutua ja maaseudun elämää. Saarikko sanoi, että Suomessa tarvitaan sekä EU-tukea että kansallista tukea.
– Itä- ja Pohjois-Suomi olisivat hyvin eri näköisiä ilman EU:sta tulleita tukia ja ratkaisuja sille, että harvaan asutuilla alueilla elämisen edellytykset ja hyvinvointiprojektit olisivat mahdollisia, Saarikko sanoi.
Halla-aho totesi, että Saarikko heiluttelee perusteettomasti EU-rahasäkkiä.
– Täytyy muistaa se, että Suomi ei saa senttiäkään EU:lta mihinkään tarkoituksiin, koska Suomi on EU:n nettomaksaja. Me saamme takaisin osan siitä rahasta, mitä olemme EU:lle maksaneet. Paljon järkevämpää on maksaa alueellisia tukia kansallisesti, valtion budjetista kuin kierrättää niitä EU:n byrokratian kautta, jonne katoaa rahoista suurin osa.
Tarvitaanko kunnallisverolle katto?
Kuntien verotus vaihtelee suuresti eri puolilla Suomea. Puheenjohtajilta kysyttiin myös tulisiko kuntaveroprosentille asettaa katto, jonka yli verotusta ei voi nostaa. Orpon mukaan verotuskattoa tarvitaan.
– Varsinkin nyt, kun hallitus kaavailee maakuntaveroa, uutta verotuksen tasoa ja kunnille jää vain yksi kolmasosa verotuloista, mutta velat ja kaikki muut vastuut jäävät. Edessä on valtava verotuksen kierre, jos ei tehdä tämän tyylisiä päätöksiä, Orpo sanoi.
Halla-aho totesi, että on ensinnä tarkasteltava, miten kunnat voivat rahoittaa tehtäviään. Halla-aho viittasi ylimääräisiin kunnille asetettuihin tehtäviin, joita olisi karsittava.
– Jos kunnallisverolle asetetaan katto, ilman että mikään muu muuttuu, joudutaan alijäämä rahoittamaan muuten, kuten omaisuutta myymällä tai tulonsiirroilla, jolloin kunnallisveron joutuu joka tapauksessa maksamaan jotain muuta kautta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- metropolipolitiikka maataloustuet puheenjohtajatentti hyvinvointi ympäristöpolitiikka Maaseudun Tulevaisuus maakunnat Maria Ohisalo Annika Saarikko Nettomaksaja Petteri Orpo Suomi kannatus perussuomalaiset Jussi Halla-aho verotus EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Sisäisestä turvallisuudesta vastaavalla ministeri Ohisalolla ikävä tapa asemoitua laittomuuden puolelle

Perussuomalaiset Naiset: Maaseudun elinkeinot on turvattava – suomalaiselle ruoantuotannolle kunnianpalautus

Perussuomalaiset: Maataloutta kyykytetään jälleen EU:n toimesta – ja keskusta siunaa sen

Hakkarainen maatalouspolitiikan äänestyksistä: Järjetöntä ja nöyryyttävää

Halla-aho: “Hyvä maakunta-Suomen asukas – kun kepu lupaa teille EU-rahaa, se jakaa teille teidän omia rahojanne”

Halla-aho: Maakunnissa toimivat samat keinot kuin muuallakin Suomessa – yritysten kilpailukyky kuntoon ja työn vastaanottaminen kannattavaksi

Halla-aho moittii hallitusta ylimääräisestä kuntavaalimiljardista eli holtittomasta velkarahan kylvämisestä: ”Osumatarkkuus rahojen jakamisessa ollut heikko”

Ohisalolta tivattiin kantaa Pekka Haaviston laittomuuksiin ja ilmastoaktivistien rimpuiluun eduskuntatalon pylväissä – närkästyi ja venkoili vastauksissaan

Halla-aho moittii hallitusta holtittomasta velkarahan kylvämisestä: ”Korona tarjonnut verukkeen jättää välttämättömiä asioita ja uudistuksia tekemättä”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.