

LEHTIKUVA
VTT Pekka Korpinen arvelee Italian tukiohjelmien jatkuvan pandemian jälkeenkin
Ylen Brysselin kone -ohjelmassa toimittaja Maija Elonheimon vieraana ollut VTT Pekka Korpinen arvelee EU:n ja EKP:n olevan eräällä tavalla köysissä Italian massiivisen velkataakan ja pitkäaikaisen talouskasvuttomuuden vuoksi. Tukitoimien lopettaminen voisi saada aikaan suuria mullistuksia.
VTT Pekka Korpinen taustoittaa Italian ongelmia maan poliittisella historialla. Maassa oli pitkään kaksi puoluetta: kristillisdemokraatit ja kommunistit. Koska kommunistit eivät voineet olla vallassa puolustusliitto Naton jäsenmaassa, kristillisdemokraatit saivat valtamonopolin.
Tämä valtamonopoli syövytti puolueen ja nyt Italian poliittinen kenttä on enemmän tai vähemmän populistien ja kommunistipuolueen jatkeen, demokraattipuolue PD:n käsissä.
Oikeisto suositumpi kuin vasemmistohallitus
Korpinen arvioi tuoreimpien kannatuskyselyiden valossa oppositiossa olevan oikeiston olevan vasemmistohallitusta suositumpi. Oikeistossa entinen suurpuolue Forza Italia on ajautunut marginaaliryhmäksi ja tilaa ovat ottaneet kansallismielisemmät ja EU-vastaisemmat Liitto sekä Italian veljet.
Italian veljien puheenjohtaja Giorgia Meloni on suositumpi kuin pääministeri Giuseppe Conte, vaikka Melonin luotsaama puolue on vasta toiseksi suurin oikeistopuolue.
Poliittiset päättäjät ovat vuosia puhuneet kankean ja tehottoman oikeuslaitoksen uudistamisesta. Toteutus on jäänyt odottamaan itseään. Korpisen mielestä uudistus olisi suurin talouskasvun siemen Italialle.
Veronkevennyksiä Italiaan, kiristyksiä Suomeen?
Korpinen kertoo Italian hallituksen nostaneen ensimmäisenä esille veroleikkaukset EU:n elpymisvälineen kautta saatavista rahoista. Rahoituspäätöstä ei ole ainakaan vielä tehty, mutta rahat on jo Italiassa jaettu.
Suomen EU:n koronaelvytysrahaston suhdeluku on päinvastainen. Suomi joutuukin kustantamaan oman elvytyksensä, minkä vuoksi Suomen hallituksen veropolitiikka ohjautuu pikemminkin kiristämisen puolelle.
Pandemiarahat mukaan lukien eurojärjestelmän tuet Italialle ovat varsin mittavia. Korpinen ynnää tukien yhteispotin olevan arviolta peräti 1 400 miljardia euroa. Lukema vastaa osapuilleen Italian bruttokansantuotetta. Mikäli Suomi saisi eurojärjestelmältä yhtä avokätistä tukea, nousisi Suomen saama tuki yli 200 miljardiin euroon.
Iso velka on velkojan ongelma
Italian saama tuki on niin suuri, ettei sitä voida Korpisen mukaan noin vain lakkauttaa. Se järisyttäisi poliittisia mannerlaattoja. Korpinen toteaa, että suuri velkamäärä muodostuu velkojan ongelmaksi.
Ongelma säteilee välillisesti myös muulle euroalueelle. Sekasorto Italiassa tietäisi vaikeuksia myös esimerkiksi eurooppalaisille pankeille, joiden Italian saatavat voisivat jäädä pahasti tappiollisiksi.
Italian suuri velkamäärä heijastuu euroalueelle myös EKP:n liikkumavaran niukkuuden vuoksi.
– Jos on joku suuri ongelma keskuspankilla – kuten Italia – niin kyllä se alkaa rajoittaa sen talouspoliittisia toimia, Korpinen toteaa.
EKP voi esimerkiksi joutua muuntamaan nyt sen taseessa olevat Italian valtiolainat eräänlaisiksi ikuisuuslainoiksi. Italia toki maksaisi lainojen korot EKP:lle. Toisaalta EKP olisi todennäköisesti sidottu pitämään lähes nollakorkoista linjaa pitkälle tulevaisuuteen tämän vuoksi. EKP:n rahapolitiikka ei olisi enää yhtenäistä, jos korkotaso olisi Italialla erilainen kuin muilla euromailla.
Riidanhalua piisaa
Korpinen epäilee EU:n mahdollisuuksia puuttua elpymisvälineen käyttökohteisiin Italiassa. Elpymisrahaa pitäisi käyttää esimerkiksi viherteknologiaan ja digitalisaatioon. Miten esimerkiksi keskituloisten veronkevennykset menevät tällaisesta seulasta läpi?
Korpinen huomauttaa, että Italian päättäjät ovat enenevissä määrin uhanneet laittaa ranttaliksi. Poliitikot ovat väläytelleet esimerkiksi eroa EU:sta, yhteisvaluutta eurosta sekä vaatineet pandemiakulujen aiheuttamien velkojen nollausta.
Tällainen nyrkkiä pöytään -taktiikka on saattanut pelästyttää Saksan tai Ranskan. Ainakin maat lähtivät yhteistuumissa puuhaamaan jättipakettia.
Riidanhaluisen uhon vuoksi EU tuskin voi alkaa sanella Italian muunkaan taloudenpidon toimia. Paperilla Italian elvytysohjelma sisältää muun muassa 10 prosenttiyksikön noston työllisyysasteeseen. Italian työllisyysaste on tällä haavaa noin 63 prosenttia. Korpinen on hyvin skeptinen tällaisen tavoitteen onnistumisessa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Eurojärjestelmä Pekka Korpinen EU-elvytyspaketti Giorgia Meloni Maija Elonheimo valtionvelka Giuseppe Conte Brysselin kone EKP Italia verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vihreät kannattaa EU-verotusta ja Italian talouden tukemista – Huhtasaari: ”EU on laittomuuden tilassa”

Perussuomalaisten Halla-ahoa lukuun ottamatta kaikki suurimpien puolueiden puheenjohtajat tukevat sitä, että Suomi kippaa 6,6 miljardia euroa EU-elvytykseen

Tavio: EU:n elvytyspaketista tuleekin ilmastopaketti

Halla-aho: Koronakriisiä käytetään EU:n oman vallan kasvattamiseen – “Suomalainen kotitalous maksaa korkeampia veroja, jotta italialaisen ei tarvitsisi”

Etelän maat hamuavat lisää EU-solidaarisuutta – “Käyttävät taitavasti hyväkseen pohjoisen poliitikkojen hyväuskoisuutta ja EU-intoa”

Purra: EU vie rahat ja tuo turvapaikanhakijat

Perussuomalaisilta lakialoite kansanäänestyksestä: EU-elvytyspaketista Suomelle yli kolmen miljardin nettotappiot – ”Emme voi hyväksyä tällaista verovarojen järjetöntä käyttöä”

EKP vihjaili edelleen löysentävänsä rahapolitiikkaansa – Portugalin 10-vuotiset lainat painuivat pakkaselle
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.