Euroopan keskuspankin lokakuisen kokouksen pöytäkirja vihjaa ennätyslöysän rahapolitiikan kevenevän entisestään.


Pikavoittoja hakeville sijoittajille tuli kiire haalia euromaiden velkakirjoja myytäväksi voitolla EKP:lle. Tämän vuoksi Portugalin 10-vuotisen lainan jälkimarkkinakorko painui pakkaselle, Financial Times uutisoi.

Sijoittajat arvelevat EKP:n 1 350 miljardin euron arvopaperiostojen kasvavan entisestään. EKP on huolissaan heikentyvistä talousnäkymistä.

Pikavoittoja finanssipiireille

Sijoittajien hakivat ahkerasti mahdollisia luovutusvoittoja eritoten niiden euromaiden velkakirjoista, joilla on suurin korkoero Saksan vastaaviin velkakirjoihin. Nyt euromaista enää Espanjan, Italian ja Kreikan 10-vuotisilla velkakirjoilla käydään kauppaa hinnoilla, joka vastaa hieman positiivista korkotuottoa. Tuotto laskee velkakirjan hinnan noustessa.

Portugalin velkakirjamarkkinat osoittavat toisin sanoen sen, että sijoittajat olisivat valmiita maksamaan Portugalille siitä ilosta, että Portugali suostuisi lainaamaan heiltä rahaa kymmeneksi vuodeksi. Ilman EKP:n hillitöntä taseen paisuttelua näin tuskin olisi.

– Ei ole järkevää taistella tätä markkinaliikettä vastaan. Markkinat olettavat, että tämä velka katoaa EKP:n holveihin hyvin pitkäksi aikaa, varainhoitaja Ludovic Colin kertoo FT:lle.

Talouden tunnusluvuista viis

Luottoluokitusyhtiö Fitch Ratings arvioi Portugalin talouden supistuvan tänä vuonna 8,8 prosenttia. Yhtiö arvioi lisäksi, että maan velkaisuusaste nousee 136 prosenttiin maan bruttokansantuotteesta. Euroalueella suuremmat velkaisuusluvut ovat vain Kreikalla ja Italialla.

Fitch luokittelee Portugalin velan BBB-luokkaan.

Sijoittajia nämä tunnusmerkit eivät huoleta. He ovat vakuuttuneita siitä, että EKP imuroi taseeseensa valtaosan – tai jopa kaiken – Portugalin uudesta velasta.

Kymmenvuotisen lainan jälkimarkkinakorko merkitsee samalla sitä, että Portugali saa itse markkinoilta huokeammin lainaa koronapandemian hoitoon kuin mitä EU:n elpymisvälineen lainaosuuteen tarttumalla.

Henri Alakylä