Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen arvostelee hallituksen alkoholipolitiikkaa, joka jättää verovarat Viroon ja alkoholin aiheuttamat ongelmat Suomeen.

Alkoholin matkustajatuonti Baltiasta on ollut pitkään keskustelun aiheena ja tuonti on kiihtynyt entisestään. Alkoholijuomien osalta kokonaisvolyymi kasvoi heinäkuussa edellisen vuoden 3,2 miljoonasta litrasta 4,6 miljoonaan litraan, kasvua oli 40,4 %. Oluen tuonti kasvoi litroissa 32,8 %, siiderin 57,6 % ja long drink-juomien osalta 80,8 %.

Alkoholin perässä Viroon

Tutkimuksen mukaan hinnan vaikutus matkustamiseen on korostunut entisestään. Kun viime vuonna 12,4 % ilmoitti alkoholin hinnan olleen ainoa tai merkittävä syy matkustaa Viroon, niin tänä vuonna heidän osuus oli jo 24,8 %. Muutos on merkittävä, koska matkustajamäärissä ei ole tapahtunut merkittävää kasvua.

– Hallituksen ilmastotavoitteiden huomioiden on alkoholin myynnissä suuria epäkohtia, jos kansalaisille tulee kannattavammaksi matkustaa satoja kilometrejä autolla ja laivalla halvempien juomien perässä. Puhumattakaan siitä, että suomalaispanimot kuljettavat ensin juomansa Viroon, josta suomalaiset voivat hakea ne huomattavasti kotimaan hintoja halvemmalla, ihmettelee perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen.

Verotulot valuvat ulkomaille

Wihosen mielestä hallituksen alkoholipolitiikka on pahasti hakoteillä.

– Verovarat jäävät Viroon, mutta alkoholin aiheuttamat ongelmat jäävät Suomeen.

Wihonen on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee, mihin toimiin hallitus ryhtyy, etteivät valtion alkoholiverotulot valu ulkomaille jättäen ainoastaan alkoholihaitat kansantalouden maksettaviksi.

SUOMEN UUTISET