

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Wihonen: Kuka valvoo karanteenia ja millä resursseilla?
Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen tiedustelee kirjallisessa kysymyksessään tarkennuksia hallituksen koronakaranteenilinjauksiin ja ohjeistuksiin.
Koronatartuntojen määrä on kesän suvantovaiheen jälkeen lähtenyt nousuun. Erityisesti ulkomailta palaavien joukossa tartuntojen määrä on ollut suuri. Esimerkiksi eräällä Turkuun Pohjois-Makedoniasta saapuneella lennolla oli peräti 26 todettua tartuntaa 157 matkustajan joukosta.
Karanteenisuosituksen ohittava matkailija tartuttaa julkisessa liikenteessä, ravintoloissa ja yleisötapahtumissa.
Kuntien vastuu kasvamassa
Koska matkustus- ja karanteenisuositusten vapaaehtoisuus ei ole toiminut, päätettiin sosiaali- ja terveysministeriössä testata kaikki riskimaista matkanneet ja asettaa 14 päivän karanteeniin. Päätöstä perusteltiin tartuntalain nimissä, mutta sen toteutus herättää paljon kysymysmerkkejä.
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan karanteenipäätöksen tekee aina kunnan tartuntataudeista vastaava virkalääkäri. Valvonnan tekisi kunta, sairaanhoitopiiri tai aluehallintovirasto.
– Kuntien vastuu kasvaisi siis entisestään ja eri alueilla voitaisiin tehdä erilaisia päätöksiä. Esimerkiksi maskisuosituksissa Turussa otettiin oma suositus käyttöön, vaikka valtakunnallista suositusta ei ole annettu, samoin Itä-Suomen yliopistossa. Jos eri kunnissa ja maakunnissa tulee voimaan erilaisia suosituksia, olisi hyvä, jos niistä voitaisiin tiedottaa mahdollisimman tarkasti. Monelle voi olla jopa epäselvää, että missä sairaanhoitopiirissä itse asuu, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen.
Tiedottamista selkeämmäksi
Linjaus on herättänyt myös kysymysmerkkejä lääkäreiden keskuudessa. Kun karanteenin voi määrätä vain tartuntatautilääkäri, herää kysymys resurssien ja henkilökunnan riittävyydestä. Väkimäärältään pienemmissä maakunnissa tartuntatautilääkäreiden määrä voidaan laskea yhden käden sormilla.
Kirjallisessa kysymyksessään Wihonen kysyy, että mikä on toimivaltainen viranomainen karanteenimääräyksistä päätettäessä ja miten varmistetaan karanteenin valvonnasta ja määräämisestä vastuussa olevan henkilökunnan riittävyys.
– Kansalaisten osalta olisi hyvä, että tärkeistä suosituksista ja rajoituksista tiedotettaisiin oikea-aikaisesti ja oikea tieto välittyisi ajankohtaisesti.
Wihonen tiedusteleekin, että aikooko hallitus antaa hallitus valtakunnallista suositusta vai jääkö tiedottaminen ja koronan valvonta täysin kuntien, sairaanhoitopiirien tai aluehallintavirastojen vastuulle ja miten hallitus aikoo jatkossa toimia, jotta kansalaisille saataisiin väitettyä mahdollisimman selvää viestiä suosituksista ja rajoituksista, niin valtakunnallisesti, kuin alueellisesti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- suositukset korona tartuntataudit karanteeni Kirsi Varhila Jussi Wihonen valvonta STM Kunnat perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Juvonen: Miksi hallitus herää pakkokaranteeniinkin vasta nyt?

Immonen: Koronasyksy sekoitti hallituksen pakan – ”Viime päivien aikana nähty sekoilu ei saa jatkua”

Reijonen: Maskisuositusta on odotettu – miksi sen antaminen kesti niin pitkään?

Wihonen: Miksi matkustusrajoituksista ei tiedoteta reaaliaikaisesti?

Jos rikkoo karanteenimääräystä ja altistaa lukuisia ihmisiä tarttuvalle taudille, onko siitä seuraamuksia? – Juvonen: ”Tähän vaaralliseen välinpitämättömyyteen on tartuttava”

Wihonen: Miten kausityöntekijöiden tartuntariskit on huomioitu?

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Juvonen: Valiokunta koolle välittömästi – koronatietoa saatava, tiukat vastatoimet käyttöön

Hallituksen koronasekoilu ei saa kiitosta: Rajoituksia purettiin liian aikaisin, maskeista veronmaksajille kohtuuton lasku

Juuso: Rajapassin käyttöönotto Tornionlaaksossa selkiyttäisi nykyistä tilannetta
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.