

PS ARKISTO
Wihonen: Mistä apua yritysten akuuttiin hätään?
Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen yritysten kustannustuista ja muista tukitoimista.
– Koronaepidemiaa on kestänyt Suomessa kohta jo vuoden. Koronaviruksen leviämistä on pyritty estämään erilaisin toimin ja rajoituksin, jotka ovat muuttaneet kansalaisten elämää ja yritysten toimintaa. Yritysten koronasta ja rajoituksista aiheutuvia taloudellisia menetyksiä on pyritty auttamaan erilaisten tukiohjelmien avulla. Kun koronaepidemiaa on jatkunut jatkumistaan, on yritysten toiminta kärsinyt, kun pahimmassa tapauksessa asiakkaat ovat kadonneet täysin rajoitusten myötä. Hätä ei ole poistunut, Jussi Wihonen kuvaa tilannetta.
Valtiokonttori on jakanut yrityksille kustannustukea. Ensimmäisen hakukierroksen hakukriteerit jättivät toivomisen varaa ja moni yritys jäi ilman kaipaamaansa apua. Nyt on käynnissä toinen hakukierros, jonka kriteerejä on muutettu.
– Monet yritykset ovat varmasti kiitollisia saamastaan avusta, mutta edelleen kriteereihin on toivottu hienosäätöä, Wihonen toteaa.
Työpaikat saatava säilytettyä
Toisen kierroksen tarkastelussa käytetään tukikautta kesäkuusta lokakuuhun 2020. Koronatilanne on ehtinyt muuttua syksyn ja talven aikana paljon, esimerkiksi koronan muuntoviruksen leviäminen ja hidas rokotustahti ovat muuttaneet lähitulevaisuuden näkymiä. Lisääntyneet koronatapaukset ovat johtaneet tiukempiin rajoituksiin ja suosituksiin, jotka ovat vaikuttaneet monen yrityksen toimintaa ympäri Suomen. Nyt helmikuussa 2021 yritysten tilanne saattaa olla hyvinkin erilainen kuin syyskuussa 2020.
– Saamassani kansalaispalautteessa eräs 34 vuotta yrittäjänä toiminut kansalainen valitteli, että toisen kierroksen kustannustukihakemus hylättiin, koska liikevaihto oli laskenut kesä-lokakuun tarkastelujaksolla 29 prosenttia, kun raja on määritelty 30 prosenttiin. Kuitenkin marraskuussa liikevaihto oli laskenut jo 45 prosenttia, Wihonen kertoo.
– Koronan hillitsemiseksi tarvitaan tiukkojakin toimia, jolloin tiettyjen alojen toiminta vaikeutuu. On tärkeää, että näiden alojen toimijoille ja yleisesti koronasta kärsiville yrityksille saadaan apua. Monelle viime vuosi on ollut tavattoman raskas ja on vaikea löytää uskoa tulevaisuuteen, kun yrityksen kassa on tyhjänä. Yritysten ahdinkoa tulee kuunnella ja tarjota apua, jotta yritykset selviävät pahimman yli ja työpaikkoja saadaan säilytettyä. Lopulta yritykset kuitenkin voi pelastaa vain asiakkaat.
Monella tukala tilanne
Kirjallisessa kysymyksessään Wihonen tiedustelee, että tuleeko valtiokonttorin kustannustuesta haettavaksi kolmatta hakukierrosta, jossa otetaan huomioon tukikautena loppusyksy 2020 ja talvi 2021, ja onko yritystukien suunnittelussa otettu huomioon muuttunut koronatilanne vuosien 2020-2021 vaihteessa ja se miten yritysten tilanne on muuttunut toisen hakukierroksen tarkastelujaksosta.
– Millä aikataululla yritystukia on suunnitteilla ja otetaanko suunnittelussa huomioon, että monilla yrityksillä hätä on akuutti, ja kun loputtomiin ei voida yritystukia jakaa, niin miten hallitus aikoo helpottaa yritysten toimintamahdollisuuksia koronaepidemian aikana, jotta yritykset saisivat asiakkaita ja ylläpidettyä liiketoimintaansa?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Maakunnissa toimivat samat keinot kuin muuallakin Suomessa – yritysten kilpailukyky kuntoon ja työn vastaanottaminen kannattavaksi

PS: Menokohteet laitettava tärkeysjärjestykseen – suomalainen työ, teollisuus ja yrittäminen etusijalle

Talousvaliokunnan perussuomalaiset: “Hallitus unohti jälleen yksinyrittäjät kustannustukiesityksessä”

Halla-aho: “Hyvinvointi ei synny sillä, että yritykset ja kotitaloudet verotetaan nurin” (video)

Wihonen: Miten hallitus aikoo auttaa lomautettuja ja irtisanottuja?

Wihonen: Viranomaisten suunnattava energiansa keskinäisestä nokittelusta taudin tukahduttamiseen

Wihonen: Uudellamaalla koronatodistus ilmaiseksi, Pohjois-Savossa hinta toistasataa euroa – missä yhdenvertaisuus?

Wihonen: Viranomaisten keskinäinen yhteistyö ei näytä sujuvan

Perussuomalaiset vaatii parempaa ja oikeudenmukaisempaa kustannustukea yrityksille – yrittäjät edelleen liian ahtaalla
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.