Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen tiedustelee kirjallisessa kysymyksessään hallitukselta, miten se aikoo auttaa lomautettuja ja irtisanottuja työntekijöitä aktivoitumaan, kouluttautumaan, ylläpitämään ammattitaitoaan ja uskomaan tulevaisuuteen.

Lomautukset, yt-neuvottelut ja joukkoirtisanomiset ovat värittäneet korona-ajan uutisointia, eikä suunta näytä muuttuvan ihan hetkessä. Tuhansia suomalaisia on joutunut työttömiksi ja lomautetuiksi. Esimerkiksi Finnair ilmoitti vähentävänsä 600 työntekijää ja lomautukset jatkuvat. Tilanne heijastuu myös muihin toimijoihin. Esimerkiksi Helsinki–Vantaan lentoasemalla maapalveluja tuottava Swissport Finland ilmoitti jo laajoista yt-neuvotteluista, joissa vaarassa on peräti 700 työpaikkaa.

– Koronan aikana yritykset ovat pääasiassa lomauttaneet työntekijöitään, mutta jos tulevaisuudennäkymät eivät parane, on edessä varmasti lisää uutisia joukkoirtisanomisista. Erityisesti matkailu- ja ravitsemusalalla korona näkyy selvästi. Kun epidemia tuntuu jatkuvan vielä pitkään, vallitsee alalla suuri epätietoisuus tulevasta, Jussi Wihonen toteaa.

Tulevaisuuden uskoa tarvitaan

Lomautettujen työntekijöiden kohtalona on odottaa tilanteen paranemista, ja moni elää ansiosidonnaisen päivärahan turvin. Esimerkiksi Finnairin lomautettujen työntekijöiden kohdalla lomautukset saattavat jatkua pitkälle ensi vuoteen tai pidempäänkin. Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner totesi Ylen haastattelussa, että ”lentoliikenteen toipuminen on vähittäistä ja tulee kestämään kolmisen vuotta vuoden 2019 tasolle”.

Lomautettuna aika käy pitkäksi ja sen aikana voi ilmaantua monia sosiaalisia ongelmia. Ja kun tulevaisuudesta on vain epätietoa, voi tilanteesta syntyä ikävä oravanpyörä, josta on vaikea päästä pois.

– Tulevaisuuden uskoa tarvitaan, vaikka tilanne on synkkä. Korona-ajan lomautus tai irtisanominen ei saa pilata kenenkään tulevaisuutta tai taloutta. Valtio ei voi kaikille tarjota uutta työtä tai maksaa korvauksia, mutta palveluita ja koulutusta voidaan tarjota, jotta ammattitaitoa saadaan pidettyä yllä ja voidaan oppia uutta. Lomautettujen ja irtisanottujen joukossa on runsaasti kokemusta, osaamista ja ammattitaitoa, jota tulee hyödyntää. Ei saa jäädä tuleen makaamaan, Wihonen sanoo.

Miten hallitus auttaa?

Wihonen on jättänyt hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee, miten hallitus aikoo auttaa lomautettuja ja irtisanottuja työntekijöitä aktivoitumaan, jotta heidän fyysiset, psyykkiset ja taloudelliset ongelmansa jäisivät mahdollisimman vähäisiksi. Wihonen kysyy edelleen, miten hallitus aikoo auttaa heitä pitämään yllä ammattitaitoaan ja kouluttautumaan lomautuksen tai työttömyyden aikana.

– Miten saadaan luotua uskoa tulevaan niin lomautetuille ja irtisanotuille työntekijöille kuin toimialoille, joita korona on kurittanut eniten? Wihonen kysyy.

Suomen Uutiset