Perussuomalaiset vaativat hallitukselta toimia työllisyyden parantamiseksi ja verotuksen keventämiseksi. Uusia työllisyystoimia on odotettu jo yli vuoden.

Hallitus ei luvannut eduskunnan kyselytunnilla helpotuksia verotukseen, mutta valtiovarainministeri Matti Vanhanen lupasi, että ainakaan ansioveronkorotuksia ei olisi tulossa.

– Hallitus unohti, että valtionverotus on vain yksi osa verotusta. Kunnissa peritään kuntaveroa ja kunnissa muhii valtava taloudellinen pommi. Työttömyys lisääntyy järkyttävää vauhtia ja kunnat joutuvat entisten taloudellisten ongelmiensa lisäksi maksamaan valtiolle miljoonia euroja työttömyysturvan kuntalisää eli niin sanottuja sakkomaksuja pitkittyvästä työttömyydestä, perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri toteaa.

– Esimerkiksi Hyvinkäällä sakkomaksujen euromäärä on noussut lähes 30 prosenttia viime vuodesta (tammi-heinäkuu summa oli 2,2 miljoonaa euroa). Työttömien määrä on kasvanut Hyvinkäällä viime vuodesta yli 46 % ja pitkäaikaistyöttömien määrä 40 %.

Kunnat joutuvat korottamaan verotustaan

Meri huomauttaa, että työttömyyden kasvun kulut – mukaan lukien koronasta aiheutuva työttömyyden kasvu – on tästä johtuen kuntien vastuulla, vaikka toisaalta hallituksen työllisyystoimet antavat odottaa itseään. Puhumattakaan siitä, että sakkomaksuista luovuttaisiin toistaiseksi.

– Kunnille sälytetään koko ajan lisää tehtäviä ja menot kasvavat kasvamistaan, vaikka korona on aiheuttanut lisäkuluja monilla sektoreilla. Kun valtio ei tule hätiin, kunnat joutuvat korottamaan kuntaveroa, mikä näkyy suoraan kuntalaisen kukkarolla, Meri sanoo.

– Kysyin hallitukselta kyselytunnilla mitä toimia kuntien avuksi tässä sakkomaksuasiassa on tulossa. Vastaus ministeriaitioista oli sekava, mutta se tuli selväksi, ettei apua tähän ongelmaan hallitukselta luvattu, joten kunnat ja kuntalaiset saavat pärjätä omillaan ja tuntea sen taloudessaan. Odotan hallitukselta apua kunnille – riittäähän sitä Etelä-Euroopan maillekin.

SUOMEN UUTISET