Wikileaks-sivuston mukaan Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on miettinyt keinoja, jolla se pakottaisi Saksan hyväksymään laajan Kreikan velkoja koskevan anteeksiannon. Ellei vaatimuksiin suostuta, IMF poistuisi tukiohjelmasta. Tämä jättäisi 86 miljardin euron tukiohjelman yksin EU:lle. 

Wikileaks on julkaissut tänään dokumentin, jonka mukaan IMF:n henkilökuntaan kuuluvat Euroopan osaston johtaja Poul Thomsen, Kreikan tukiohjelman johtaja Delia Velkouleskou ja Iva Petrova kävivät 19. maaliskuuta puhelinneuvottelun, jossa mietittiin Kreikan velkakestävyyttä.

Thomsen esitti puhelun aikana, että IMF asettaisi Saksan liittokansleri Angela Merkelin valinnan eteen – joko Kreikka saa velkahelpotuksensa tai IMF poistuu tukiohjelmasta.

IMF katsoo, että Kreikan tukiohjelmaa muut valvovat Euroopan komissio ja Euroopan keskuspankki ovat väärässä Kreikan velkakestävyyslaskelmiensa kanssa. IMF:n mielestä Kreikan tulee saada velkojen leikkaus.

Saksan vaikea valinta

Saksa puolestaan vastustaa Kreikan velkojen leikkausta jyrkästi. Maa on myös vaatinut, ettei se aio olla mukana tukiohjelmassa ilman rahastoa. IMF on useasti vihjannut jättävänsä koko tukiohjelman, mikäli eurooppalaiset osapuolet eivät hyväksy rahaston laskelmia.

Tämä asettaa Saksan kovan valinnan eteen, mikäli IMF jättäisi Kreikan tukiohjelman. Mikäli Saksa pitäisi päänsä, eikä Kreikalle myönnettäisi velkahelpotuksia, voisi IMF lähteä Kreikan rahoitusohjelmasta. Silloin Saksa joutuu päättämään aikooko se olla ohjelmassa mukana vai kaatuuko koko Kreikan ohjelma.

Kreikka nyreissään Saksan ”kiristämisestä”

Tietojen paljastuminen kirjoitti kommentteja Kreikan hallitukselta. Hallitus on kreikkalaisen Kathimerini-lehden mukaan närkästynyt ajatuksesta, että Saksaa kiristettäisiin tällä tavoin taipumaan velkahelpotuksiin.

Maa on useasti ilmaissut halunsa velkojen leikkauksiin etenkin, kun ne alustavasti sovittiin Kreikan kolmannessa lainaohjelmassa.

Kreikka vaatiikin IMF:ltä selvitystä. Kreikan mukaan IMF on leikkimässä tulella ja asettaa maan konkurssivaaraan.

Kreikka ja IMF ovat olleet pitkään eri mieltä eritoten eläkkeiden leikkauksesta. Kreikan mukaan maa pystyy kuromaan eläkkeistä syntyvän vajeen korottamalla eläkemaksuja. IMF puolestaan katsoo, että eläkkeitä on pakko leikata.

Henri Myllyniemi