1970-luvulla Yhdysvalloissa kohistiin Wategate-skandaalista. Viisi putkimieheksi naamioitunutta henkilöä yritti asettaa salakuuntelulaitteita demokraattien vaalitoimistoon. He jäivät kiinni, ja tapahtumat johtivat valtavaan mediamyrskyyn. Vehkeilyyn osallistunut antanut presidentti Richard Nixon joutui lopulta jättämään tehtävänsä.

Onko nyt kehkeytymässä uusi salakuunteluskandaali? Kyllä on, ainakin jos presidentti Donald Trumpia on uskominen. Väitetty salakuunteluskandaali kietoutuu ex-presidentti Barack Obaman ympärille.

Retoriikka käy kiivaana. Foxin Sean Hannity ja Jeanine Pirro puhuvat coup d’état:sta – vallankaappausyrityksestä. #Obamagate-tunnuksella oli maanantaihin mennessä twiitattu 3,5 miljoonaa kertaa.

Taustat

Obaman demokraattileiri on yrittänyt kaataa Trumpia Venäjä-syytöksillä pitkään, mutta tämä selvisi vuosia kestäneestä kujanjuoksusta ehjin nahoin. Demokraatit ovat niin ikään jahdanneet kohukenraaliksi nimettyä Valkoisen talon entistä turvallisuusneuvonantajaa Michael Flynniä, joka näyttää myöskin vapautuvan pitkän oikeusprosessin jälkeen.

Valkoisen talon tiedottaja Kayleigh McEnany väittää FBI:n rakentaneen Flynnille ansan. Trump puolestaan on aiemmin kertonut, että häntä on yritetty horjuttaa Flynnin avulla.

Mistä siis kyse?

Obamagaten täsmällinen sisältö on vielä kysymysmerkki. Alustavien tietojen mukaan kyse on siitä, että Obama väitetään kääntyneen FBI:n puoleen virkakautensa loppupuolella 2016, ja pyytäneen tätä tutkimaan poliittista vastustajaansa Trumpia. Obama olisi lisäksi käskenyt viranomaisia sabotoimaan Trumpin uutta hallintoa.

Trumpin Twitterissä jakama Fox Newsin jakso, jossa juontaja Tucker Carlson puhuu Obamagatesta. Twitter, 9 min 33 sek.

Trump ei vielä kertonut täsmällistä rikosnimikettä, mutta käyttämällään Obamagate-termillä hän viittaa salakuunteluun. Kun Washington Postin toimittaja kysyy tästä asiasta, Trump vastaa: ”Lue lehdestä, mutta älä omasta lehdestäsi”. Trumpin ja lehden välit ovat kalseat.

Entä mitä median liberaali puoli kertoo asiasta?

Vox.com huomauttaa, että vaikka maa kärsii koronasta, presidentillä on silti aikaa lähettää 126 twiittiä äitienpäiväsunnuntain aikana. Twiittipäivä oli Trumpin toisiksi vilkkain, ja se häviää ainoastaan virkarikosasian käsittelypäivälle. Sivusto paheksuu Trumpin tapaa edelleentwiitata niin sanottujen QAnon-salaliittoteoreetikkojen viestejä.

Voxin jyrkimpien moitteiden mukaan Trump yrittää yhdessä Fox Newsin kanssa demonisoida Barack Obamaa ja tällä tavoin käydä vaalikamppailua. Lehden mukaan Trumpin pitää syyttää Venäjä-tutkinnasta ainoastaan itseään.

SUOMEN UUTISET