Euroopan keskuspankin syyskuun kokouksessa päätettiin laskea ohjauskorkoa 0,05 prosenttiin. Keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi kuitenkin yllätti markkinat kertomalla omaisuusvakuudellisten arvopaperien osto-ohjelmasta. Yllättävän käänteen havaitsee nopeasti euron ja Yhdysvaltain dollarin välisestä kurssista. Euro heikkeni rajusti ja torstain jälkeen euro on maksanut alle 1,3 dollaria.

The Wall Street Journalin mukaan Draghi asetti EKP:n yhdeksi valuuttasodan taistelijaksi. EKP ei toki suoraan kertonut toimiensa tarkoituksen olevan heikentää euron ulkoista arvoa. Euron devalvoitumista on kaivattu etupäässä vaikeuksissa olevista euromaista.

Lehden mukaan EKP osti nyt aikaa europäättäjille, ja näiden tulisi nyt vuorostaan trimmata maidensa taloudet kuntoon ostetun ajan puitteissa. EKP ei voi välttämättä tehdä paljoa muuta, sillä Draghi myönsi, että keskuspankin rahapoliittisissa päätöksissä ei päästy yksimielisyyteen. Lisähelpotukset rahapolitiikassa voisivat johtaa keskuspankin sisäisiin riitoihin.

Sen sijaan kaikki eivät usko, että edes nämä EKP:n tekemät ja lupaamat toimet tulevat riittämään. Allianzin pääekonomisti Michael Heise kirjoittaa Project Syndicaten sivuilla, ettei Euroopan ongelmia saada ratkottua pelkällä rahapolitiikalla, vaan Eurooppa voi ajautua Japanin ”kadotettujen vuosikymmenten” tielle.

Wolfgang Münchau puolestaan kirjoittaa Financial Timesin sivuilla, että EKP joutunee kasvattamaan tasettaan nyt luvattua enemmän vielä tämän vuoden puolella. Münchau kirjoittaa ostotarpeen olevan useamman tuhannen miljardin euron suuruinen. Hänestä EKP teki ihan hyvän lähdön, mutta että euroalue ei ole vielä edes matkansa puolessa välissä.

Henri Myllyniemi