Perussuomalaisten vantaalainen kaupunginvaltuutettu, yrittäjä ja blogistina tunnettu Pauli Vahtera haluaa kiinnittää huomiota Afrikan ja Lähi-idän väestönkasvuun, jotta Eurooppaan suuntautuva kansainvaellus saataisiin aisoihin edes jollakin tavalla.

– Väestöräjähdyksestä seuraa kaikki: sodat, köyhyys, luonnonvarojen ehtyminen, ilmaston muutos, eroosio, metsien tuhoutuminen ja saastuminen. Afrikassa ja myös muualla muslimimaissa on liikaa toimettomia nuoria miehiä, jotka vaeltavat Eurooppaan, Vahtera sanoo.

Afrikan väkiluku kasvaa
jopa neljään miljardiin

Pitkällä aikavälillä pakolaistulvaa voidaan Vahteran mukaan hallita ainoastaan, jos puututaan Afrikan väestönkasvuun. YK:n arvion mukaan Afrikan väkiluku kasvaa nykyisestä miljardista yli neljään miljardiin vuosisadan loppuun mennessä, jos kehityssuunta ei muutu.

– Liikaväestö johtaa sotien ikuiseen jatkumiseen ja lisääntymiseen. Paineet tulla Eurooppaan lisääntyvät. Nyt pitäisi vihdoinkin kiinnittää enemmän huomiota köyhien maiden perhesuunnitteluun kuin esimerkiksi yksinomaan ilmastonmuutokseen liittyvien sopimusten hiomiseen, Vahtera peräänkuuluttaa.

Vapaa liikkuminen kuriin

Eurooppaan suuntautuvassa pakolaistulvassa on Vahteran mielestä kyse ilmiöstä, jossa lähdetään tavoittelemaan onnea muiden perässä.

– Lähi-idän ja Saharan etelänpuoleisen Afrikan sota-alueilla ei ole tapahtunut dramaattisia muutoksia viimeiseen puoleen vuoteen, jonka vuoksi juuri nyt pitäisi tulla tänne. Kyseessä on pelko siitä, että täällä lyödään rajat kiinni ja siksi lähdetään kokeilemaan onnistuuko turvapaikan saaminen vai ei, Vahtera toteaa.

”Rajatarkastus on vain kansan hämäämistä, että jotain muka tehdään.”

Pakolaiskriisi on hiertänyt pahasti EU-maiden välejä. Vahtera pitää vapaan liikkumisen Euroopassa mahdollistavaa Schengen-sopimusta epäonnistuneena, sillä sen vuoksi pakolaiset pääsevät liikkumaan maasta toiseen ilman valvontaa.

– Pahin skenaario on toteutunut ja porukkaa lappaa ovista ja ikkunoista. Onneksi Euroopassa on vihdoin ryhdytty edes jonkinlaisiin toimiin kriisin kasvaessa.

Rajatarkastukset eivät riitä

Saksa, Tšekki, Itävalta, Slovakia ja Unkari ovat tiukentaneet rajavalvontaa ja samoin myös Suomi on päättänyt tehostaa rajavalvontaa Pohjois-Suomessa.

– Rajatarkastuksien tiukentamisella ei ole mitään merkitystä, jos Suomeen tuloa ei samalla estetä. Rajatarkastus on vain kansan hämäämistä, että jotain muka tehdään, Vahtera painottaa.

Vahtera haluaisi sulkea Välimeren reitin ja estää turvapaikanhakijoiden tulon kokonaan sen kautta Eurooppaan.

– Turvapaikan hakijoille pitäisi rakentaa Pohjois-Afrikkaan ja Lähi-itään leirejä, joiden ylläpidon maksaa YK. Leireille rakennetaan koulut, terveydenhuolto ja saniteettijärjestelmät. Turvapaikkapuhuttelut tehdään leireillä ja vain pakolaisasemaan oikeutetut saavat tulla Eurooppaan. Sodan jälkeen leiriltä on lyhyt matka palata kotimaahan.

Pakolaiskriisin kova hinta

Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on moninkertaistunut tänä vuonna. Suomi maksaa Vahteran mukaan kovan hinnan, jos väestöräjähdyksen aiheuttama pakolaistulva jatkuu.

– Yhä useamman turvapaikan myöntäminen on nykyisen talouden kannalta loputon suo. Ei voi olla niin, että elämme yli varojen eli mistään ei tingitä senttiäkään, ja samaan aikaan otetaan lisää kymmeniä tuhansia pakolaisia elätettäväksi.

Pakolaistulvan ja nykyisen taloudenpidon jatkuessa Vahtera katsoo, että edessä on joko hyvinvointivaltion romahdus tai se voidaan purkaa hallitusti. Millaisia vaihtoehtoja Vahtera näkee, että kuinka tästä tilanteesta selvitään?

– Otamme lisää velkaa joka vuosi ja toivomme parasta tai vähennämme julkista kulutusta yli kymmenen miljardia vuodessa. Jos keksimme uuden Nokian, bruttokansantuote palaisi kasvu-uralle ja kaikki jatkuisi ennallaan. Toimivin vaihtoehto olisi purkaa nykymuotoisen hyvinvointivaltio; kuluttaisimme vähemmän ja saisimme tilalle paremman elämän.

Artikkelia on muokattu ja siihen on tehty lisäyksiä 15.9.2015 klo 13.25.

MIKA RINNE