Brittien juhannus eli tulisen tiukka Brexit-äänestys nousi odotetusti pääasiaksi ministerien kyselytunnilla perussuomalaisten puolueneuvoston kokouksessa Lahdessa. Puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini arveli mahdollisen brittien eron heiluttavan pörssejä, mutta brittien kuitenkin pärjäävän vapailla markkinoilla.

– Missä EU, siellä ongelma. Se kertoo paljon EU:n tilanteesta, että suurin sotilasmahti, toiseksi suurin nettomaksaja ja toiseksi suurin talous järjestää äänestyksen EU-jäsenyydestä. Jos britit päättävät erota torstaina 26:ntena kesäkuuta me heräämme uuteen aikaan, Soini aloitti.

Pörssi varmaan syöksyisi aluksi

– Todennäköisesti asiat menisivät ensin sekaisin, pörssi laskisi. Mutta pelottelu siitä, että Britannia uppoaisi mereen, ei pidä paikkaansa. Suomelle olisi huono asia, jos he lähtevät ja me jäämme. Mutta jos koko EU menee uusiin puihin, se on hyvä. Muuten meidän maksumme kohoavat, Soini puntaroi.

Suomelle olisi haitaksi, jos menettäisimme yhteistyökumppanin ja suuren voiman, joka edes vähän pitää järkeä EU:ssa siten, että se vastustaa liittovaltiokehitystä, jota muut läheiset maat, Saksa, Ranska, Hollanti ja Ruotsi mielellään edistävät.

– On nähty kuinka Neuvostoliitto, natsi-Saksa, Frankkien valtakunta ja Kalmarin unioni kaatuivat. Silloin EU natisisi jos Britannia lähtisi. Mutta he ovat iso maa ja kansainyhteisö – en usko, että heille kuinkaan käy. Mutta Suomen maksuja se korottaisi, paitsi jos koko EU uudistetaan. Ja jos britit lähtevät, voi tulla uusia kansanäänestyksiä. Jos he eivät lähde, niitä ei tule, Soini povasi.

– Mutta EU ei voi elää niin, että aina kun on vaikeaa, mennään kohti liittovaltiokehitystä, jossa pohjoinen elättää etelää. Ei näin, Soini linjasi.

Voiko Suomikin erota EU:sta?

Porilainen kansanedustaja Laura Huhtasaari otti saman asian esille omassa kysymyksessään, voisiko Suomikin erota EU:sta.

– Jos Englanti lähtee EU:sta, se putoaa samaan rupusakkiin kuin Islanti, Norja ja Sveitsi. Eli ei heille kovin huonosti käy, Huhtasaari huomautti.

– Englannin vienti EU:n ulkopuolelle kasvaa jatkuvasti. Sitä vastoin brittien vienti EU:hun vähenee. EU:n vienti Britanniaan taas kasvaa. EU vie Britanniaan esimerkiksi saksalaisia autoja, Huhtasaari johdatti.

– Onko mahdollista järjestää kansanäänestys EU-erosta myös Suomessa, Huhtasaari kysyi. Kokousväki palkitsi kysymyksen melkoisilla suosionosoituksilla.

Soini oli kysymyksestä hyvillään: hän on puhunut Islannista, Sveitsistä ja Norjasta jo kymmenen vuotta.

– Näin on, Soini takasi.

Pysyykö Britannia sisämarkkinoilla?

Asia ei ole kuitenkaan ongelmaton. Norja on Etan jäsen, mikä päästää maan EU:n sisämarkkinoille maataloutta ja kalastusta lukuun ottamatta. Britannia taas ei halua Etaan, mutta pysyisi mielellään sisämarkkinoilla siitä huolimatta.

– Saksan talousministeri Wolfgang Schäuble (CDU) taas sanoo, että jos olette ulkona, olette ulkona. Neuvottelut kestävät pari vuotta, Soini ennakoi.

– Mutta Britannia on entinen maailmanvalta, ei se uppoa mereen. Myös Suomella pitää olla mahdollisuus erota EU:sta ja eurosta edellyttäen, että kansan enemmistö on sitä mieltä. Nyt ei asia ole niin, Soini totesi.

Kyselytunnin videotallenne:

Veli-Pekka Leskelä