Singaporessa todettiin ensimmäinen koronatartunta 23.1. Maassa oli luotu valmis strategia epidemioiden varalle. Se laadittiin vuoden 2003 SARS-epidemian aikana. Testausjärjestelmä käynnistettiin jo joulukuussa, kun Wuhanista raportoitiin ensimmäiset tartunnat. Toinen virusaalto riehuu nyt ennen kaikkea siirtotyöläisten asuntoloissa.

Singaporessa on nyt tilastoituja tartuntoja kolmanneksi eniten Aasiassa heti Kiinan ja Intian jälkeen. Kahden viime viikon aikana tartuntamäärät ovat viisinkertaistuneet. Tartuntoja on tilastoitu nyt yli 14 000.

Ennakointi oli avainasemassa

Singaporen virusstrategia oli tehokas ensimmäisten tartuntojen ilmettyä. Maan varautuminen oli ennakkoon laadittuna ja se saatiin valmiin suunnitelman vuoksi heti käyttöön.

Maassa testattiin, jäljitettiin tartuntaketjut ja eristettiin altistuneet. Ulkomailta tulleiden lämpötila mitattiin järjestelmällisesti ja tartuntamäärät pysyivät kurissa. Kuume mitattiin myös esimerkiksi koulujen ulkopuolella.

Helmikuun puolivälin tietämillä maassa oli satoja erillisiä terveysasemia, jotka keskittyivät juuri hengitystieoireileviin potilaihin. Asemilla saatiin oireista selkeämpi kuva. Sen avulla potilaita osattiin ohjata oikeisiin hoitomuotoihin. Näin esimerkiksi flunssaoireilevat potilaat eivät hakeutuneet sairaaloihin levittämään tautia. Taudin varmentuneet kantajat ohjattiin erillisiin sairaaloihin saamaan hoitoa.

Singaporen strategiassa tartunnan saaneiden liikkeet selvitettiin. Altistuneet määrättiin kotikaranteeniin. Karanteenimääräysten rikkomisista saattoi saada jopa vankeusrangaistuksia.

Tiukoilla määräyksillä tartuntaketjut pysyivät maltillisina ja ketjut saatiin katkottua.

Virus leviää siirtotyöläisten asuntoloissa

Nyt riehuvan koronaviruksen inha piirre on, että tauti voi levitä ennen kantajan oireita. Maassa asuu noin miljoona siirtotyöläistä, jotka asuvat ahtaasti asuntoloissa. Noin 75 prosenttia tartunnan saaneista asuu siirtotyöläisten asuntoloissa.

Singaporen hallitus määräsi poikkeustilan ja lähes täyden eristyksen huhtikuuksi. Eristystoimia on jatkettu kesäkuun alkuun.

Siirtotyöläisten keskuudessa tartunnat ovat niin yleisiä, ettei hengitystieoireilevia enää edes testata viruksen varalta, vaan heidät ohjataan suoraan karanteeniin.

Henri Alakylä