EU-vaaleihin on kuukausi aikaa ja Suomessa sekä Ruotsissa lähtöasetelmat ovat kovin samankaltaiset. Tuoreimman Aftonbladet/Inizion gallupin mukaan naapurimaassa puolueiden kolmen kärki on tasan sama kuin Suomessa. Sosialidemokraatit on keulilla, ruotsidemokraatit on noussut voimalla kakkoseksi ja kokoomus on jämähtänyt kolmossijalle.

Mielipidemittauksen mukaan suurin nousija EU-vaalikartalla on ruotsidemokraatit. Kun puolue vuoden 2014 vaaleissa sai 9,7 prosenttia äänistä, niin nyt puolueelle mitattiin 17,4 prosentin kannatus. Puolue ainakin kaksinkertaistaisi jäsenmääränsä EU-parlamentissa. Aika samalla tasolla on siis kansallismielisten ja maahanmuuttokriittisten voimien kannatus Suomessa ja Ruotsissa.

Vihreät, liberaalit ja feministit pulassa

Kepulisti on naapurissa käymässä ainakin feministipuolueelle ja liberaaleille, jotka kummatkin ovat tällä tietoa putoamassa Euroopan parlamentista. Liberaalien kannatus on vajonnut kolmasosaan edellisten vaalien tasosta ja feministien kannatus on enää runsaan prosentin.

Komean mahalaskun on tehnyt myös vihreiden suosio, ympäristöpuolue oli vielä 2014-vaaleissa Ruotsin toiseksi suurin.Nyt puolue on menettämässä useammankin edustajan EU-parlamentista.

Sosialidemokraatit ja kokoomus ovat hitusen lisänneet kannatustaan sitten vuoden 2014, kristillisdemokraatit ja keskusta enemmänkin.

Äänestysaktiivisuus ratkaisee

Vaalit ratkaistaan vasta uurnilla ja EU-vaaleissa äänestysprosentti on Ruotsissakin ollut todella alhainen. Vuoden 2014 äänestysprosentti oli 51. Erityisen kohtalokasta heikkoäänestysaktiivisuus on sekä ruotsidemokraateille, että sosialidemokraateille.

Kyse on todellakin siitä, miten nämä puolueet saavat äänestäjänsä liikkeelle. Se vaikuttaa erittäin paljon vaalien lopputulokseen, sanoo Aftonbladetin vaaliasiantuntija.

Suomen Uutiset