

Amerikkalaiset haluavat halvempaa polttoainetta hinnalla millä hyvänsä. / LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Amerikkalaisille energiaomavaraisuus – vaikka fossiilisilla – on tärkeämpi kuin taistelu ilmastonmuutosta vastaan
USA on monin tavoin jakautunut valtio, mutta siitä huolimatta amerikkalaisten enemmistö pitää energiaomavaisuutta ensisijaisen tärkeänä. He ovat jopa valmiita unohtamaan ilmastonmuutoksen hetkeksi ja lisäämään kotimaisten fossiilisten polttoaineiden tuotantoa, jotta riippuvuus tuontiöljystä vähenisi.
Maaliskuun alussa tehdyn IBD/TIPP-kyselytutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa (63 prosenttia) amerikkalaisista kannattaa energiaomavaraisuuden takaamista poraamalla kotimaisia fossiilisia polttoaineita, vaikka se merkitsisi ilmastotavoitteista tinkimistä. Vain kahdeksan prosenttia oli vahvasti tätä vastaan.
Energiaomavaraisuuden kannatus oli suurinta republikaaneiksi tai yleisesti konservatiiveiksi itsensä kokevien keskuudessa, mutta jopa liberaalien keskuudessa energiaomavaraisuutta pidettiin täpärästi tärkeämpänä asiana kuin ilmastonmuutoksen vastaista taistoa.
Fossiilisten tuotanto vähentynyt Bidenin kaudella
Taustalla on se, että presidentti Joe Bidenin poliittiset päätökset ovat vähentäneet investointeja kotimaiseen öljyntuotantoon ja lisänneet Yhdysvaltojen riippuvuutta tuontiöljystä. Kotimaista öljyä on tuotettu vähemmän kuin Donald Trumpin presidenttikaudella.
Yhtenä presidenttikautensa ensimmäisistä toimista Biden peruutti Trumpin antaman luvan Keystone XL -öljyputken nelosvaiheen rakentamiseen. Keystone XL on öljyputki, joka kulkee Kanadan öljyalueilta Texasiin. Sen nelosvaihe olisi ollut Montanan kautta kulkeva oikoreitti, joka olisi mahdollistanut Montanan öljykenttien tuotteiden kuljettamisen samassa putkessa.
Öljyputki sisäpolitiikan kiistakapulana
Keystone-öljyputken jatkopätkä nousi kuitenkin kokoaan suuremmaksi kiistakapulaksi Yhdysvaltain sisäpolitiikassa. Siitä tuli ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun symboli, ja mukaan protesteihin vedettiin putken kulkureitillä asuvat alkuperäiskansat.
Presidentti Barack Obama keskeytti putken nelosvaiheen rakentamisen vuonna 2015. Trump antoi 2017 energiayhtiölle luvan jatkaa putken rakentamista. Biden peruutti Trumpin antaman luvan heti tammikuussa 2021 valtaan päästyään. Monien mielestä Biden antoi tällä teolla väärän signaalin USA:n öljyteollisuudelle.
Venäläisen öljyn tuonti nyt kielletty
Presidentti Biden kielsi venäläisen öljyn, maakaasun ja hiilen maahantuonnin 8. maaliskuuta antamallaan presidentin määräyksellä. Sitä ennen Yhdysvallat oli tuonut maahan lähes 700 000 tynnyriä (barrel = 159 litraa) venäläisiä öljytuotteita päivässä. Tämän hetkisellä sadan dollarin tynnyrihinnalla Venäjän menettämät öljyn vientitulot ovat siis 70 miljoona dollaria päivässä.
Bensiinin pumppuhinta Yhdysvalloissa on noussut viimeisen vuoden aikana 38 prosenttia. Tämä kirpaisee halpaan bensaan tottuneita amerikkalaisia ja vaikuttaa osaltaan maata riivaavaan inflaatioon.
Kotimainen öljy ei tunnu kelpaavan
Bidenin hallinto etsii venäläiselle öljylle korvaajaa Arabiemiraateista, Saudi-Arabiasta ja jopa Venezuelasta, johon Trumpin hallinto kohdisti talouspakotteita presidentti Nicolás Maduron itsevaltaisen hallinnon takia. Kaukomaiden öljy siis kelpaisi, mutta kotimainen ei tunnu kelpaavan.
Tippinsights-blogin toimituskunta epäilee, että Biden ja demokraatit syrjivät kotimaista öljyntuotantoa poliittista syistä. Kirjoittajien mielestä nyt olisi aika unohtaa ilmastonmuutoshuolet hetkeksi ja keskittyä energiaomavaraisuuden varmistamiseen kotimaisen öljyporauksen kautta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Keystone XL öljyntuotanto energiaomavaraisuus vihreä siirtymä Nicolas Maduro Joe Biden ilmastotavoitteet Venezuela Saudi-Arabia Ilmastonmuutos Donald Trump Fossiiliset polttoaineet Kanada Yhdysvallat Venäjä Barack Obama
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vasemmistolainen politiikka tekee tuhoaan – Halla-aho: “Olemme hyvää vauhtia menossa kohti sitä amerikkalaista järjestelmää, jota mielellämme kauhistelemme ja paheksumme”

Hirsi Ali: Energian hinta on lähitulevaisuudessa maailman tärkein asia

Purra: Hallitus ei peruuta senttiäkään ilmastotoimista – jakeluvelvoitteen nosto ja liikenteen päästökauppa edelleen listalla

Sota riehuu Ukrainassa, hallitus pelastelee ilmastoa

Onko Venäjä rahoittanut ilmastoaktivisteja vähentääkseen lännen energiaomavaraisuutta?

Amerikassa ei kyykytetä enää pelkästään köyhiä – nyt on keskituloisten vuoro

Hinnat nousevat – polttoaineköyhyys uhkaa lapsiperheitä Britanniassa

Donald Trump läksytti Saksaa energiariippuvuudesta Venäjään – Helsingin Sanomat väitti perään Trumpin olevan Euroopalle suurempi ongelma kuin Venäjä
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.