ECR-europarlamenttiryhmän jäsen Andrzej Duda on ovensuukyselyiden mukaan voittanut Puolan presidentinvaalit. Dudalle ennustetaan 53 prosentin äänisaalista ja istuva presidentti Bronisław Komorowski olisi jäämässä 47 prosenttiin. Komorowski on jo myöntänyt vaalitappionsa.

Puolan presidentin valtaoikeudet ovat hyvin rajoitetut. Vaalien on ajateltu näyttävän suuntaa Puolan lokakuussa pidettäville parlamenttivaaleille. Laki ja oikeus -puoluetta edustava Duda on hyvin presidentiksi hyvin nuori. Duda täytti hiljattain 43 vuotta.

Dudan kova EU-kritiikki

Dudan kampanjaa on pidetty nuorekkaana ja energisenä. Hänen vaaliteemoihin kuului EU:n päätösvallan palauttaminen jäsenmaille. Dudan arvellaan liittyvän Ison-Britannian pääministeri David Cameronin liittolaiseksi hänen aloittaessaan neuvottelut EU-johtajien kanssa brittien EU-jäsenyysehdoista.

Duda on kritisoinut EU:ta määräileväksi. Hänen mielestään EU:n sääntely on monimutkaista. Hän hakeekin nykyistä löyhempää rakennetta.

– Poliittisen yhdenvertaisuuden säilyttäminen jäsenmaiden kesken on elintärkeää EU:ssa. Meidän tulee torjua sen luonnollinen taipumus muodostaa EU:n sisäisiä hierarkioita, Duda kertoi talouslehti Financial Timesille vaalikampanjansa aikana.

Puolan talous selvisi finanssikriisistä

Duda on myös eurokriittinen. Puola on pitkään harkinnut hakevansa euromaaksi, mutta Dudan vaalivoiton myötä jäsenhakemus lykkääntynee lisää.

Puola on myös harvoja eurooppalaisia maita, joita finanssi- ja eurokriisi eivät ole nujertanut taantumaan. Puolan talous on kasvanut Komorowskin presidenttiyden aikana. Kansan keskuudessa on kuitenkin esiintynyt tyytymättömyyttä siitä, ettei talouskasvu juuri näkynyt tavallisen puolalaisen elintasossa.

Henri Myllyniemi