Suomen Uutiset raportoi paikan päältä amerikkalaisten konservatiivien CPAC-konferenssista. Tilaisuudessa on puhunut varapresidentti Mike Pence, senaattori Ted Cruz, presidentin neuvonantaja Kellyanne Conway ja Steve Bannon sekä Valkoisen talon kansliapäällikkö Reince Priebus. Viideltä Suomen aikaan puhuu presidentti Donald Trump.

Varapresidentti Mike Pence on suosittu pitkän linjan konservatiivi ja saikin monituhatpäiseltä konferenssiyleisöltä raikuvat aplodit. Pencen puhe oli poliittiselta sisällöltään kevyt ja keskittyi eniten hänet ja Trumpin tehtäviinsä siivittämän konservatiiviliikkeen innostamiseen. Pence vertasi Trumpia konservatiivi-ikoni Ronald Reaganiin, joka tuli ja pelasti amerikkalaisen politiikan.

– Voitto oli historiallinen halki Yhdysvaltojen. Ajatelkaa, 30 osavaltiota viidestäkymmenestä mukaan lukien osavaltioita, joita republikaani ei ole voittanut sukupolviin. Presidentti Trump teki sinisestä seinästä punaisen, Pence hehkutti.

Varapresidentti vitsaili hänen väitettyä harmauttaan. Trump kuulemma halusi tasapainoa.

– Trump on suuri persoona … ja minä en ole, Pence nauratti yleisöä.

Pence korosti että taistelu jatkuu vaalien jälkeenkin ja sanoi olevansa ”lupauksien pitämisen liiketoiminnassa”. Pence lupasi työpaikkoja, vahvemman armeijan ja laajempaa uskonnonvapautta.

Pence, joka on irlantilaisen maahanmuuttajan poika, vannoin että laiton maahanmuutto aiotaan päättää lopullisesti. Hän ei myöskään osoittanut armoa Yhdysvaltain vihollisille Lähi-idässä.

– Jahtaamme ja tuhoamme ISIS:n, Pence totesi lyhyesti.

Julkisuutta karttava presidentti Trumpin päästrategi Steve Bannon sanoi että valtamedian on uskottava, että kaikki vaalilupaukset pannaan toimeen. Mielenkiintoisinta oli Bannonin luonnehdinta Trumpin talouspoliittisesta linjasta.

– Ajamme talousnationalismia ja puramme valtionhallintoa. Kahdenväliset vapaakauppasopimukset tuovat korkean arvon teollisia työpaikkoja takaisin Yhdysvaltoihin, Bannon linjasi.

Bannonin mukaan valtamedian suhde Trumpin hallintoa kohtaan ei muutu suopeammaksi, sillä mediatalojen takana olevat kansainväliset suuryritykset vastustavat talousnationalismia.

– Konservatiiveja yhdistää ajatus siitä että Yhdysvallat ei ole vain kauppapaikka, vaan maa jolla on oma kulttuuri ja tarkoitus, Bannon sanoi.

Bannon hehkutti viime päivien toimia maassa laittomasti olevien karkottamiseksi.

CPAC:sta raportoi Suomen Uutisille kansanedustaja Simon Elo (ps.).

SIMON ELO