Suomen Uutiset oli paikalla, kun presidentti Donald Trump puhui amerikkalaiskonservatiivien CPAC-konferenssissa. Tupa oli täynnä kun yli 10 000 ihmistä oli tullut kuulemaan noin kuukauden virassa toiminutta presidenttiä. Puheesta ja yleisön hyväksynnästä päätellen Trump puhui vahvasti omilleen.

Presidentti Trump totesi viime perjantaina, että ”valeuutiset ovat Yhdysvaltain kansan vihollisia”. Nyt hän syytti mediaa lähteiden keksimisestä. Trump tähdensi vihaavansa valemediaa eikä kaikkea mediaa. Presidentti totesi olevansa sananvapauden suurin ystävä.

– En ole mediaa vastaan. Olen sellaisia ihmisiä vastaan jotka keksivät lähteitä ja uutisia. Heidän ei pitäisi saada käyttää lähteitä, jos he eivät kerro näiden nimiä. Kertokaa heidän nimensä, Trump vaati.

Presidentti Trump otti nimeltä esille uutiskanava CNN:n, jota hän kutsui suorasukaisesti ”Clinton News Networkiksi” viitaten presidentinvaalien kilpailijaansa Hillary Clintoniin.

Maahanmuuton osalta presidentti Trump lupasi jälleen rakentaa muurin Meksikon vastaiselle rajalle. Hän kertoi, että muurin rakentaminen alkaa pian ja muuri valmistuu ”paljon, paljon edellä aikataulua”.

Trump kertoi hallintonsa tehostavan laittomasti maassa olevien tai rikoksia tekevien ulkomaalaisten karkoittamista. Hän lupasi että ”saamme pahat jätkät ulos maasta”.

Trump nosti jälleen esille Ruotsin. Trump totesi ihmetelleensä Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaa, ja vaati mediaa kirjoittamaan siitä mitä Ruotsissa tapahtuu. Hän viittasi myös Pariisin ja Nizzan terrori-iskuihin.


Donald Trump. Kuva: CPAC.

– Rakastan Ruotsia, ihania ihmisiä, mutta katsokaa mitä Ruotsissa tapahtuu. Emme halua saman tapahtuvan täällä, Trump totesi ja sai yleisön raikuvat aplodit.

Konservatiiviliike on toiveikas presidentti Trumpin hallinnon suhteen, sillä republikaanit hallitsevat enemmistöllä kongressia ja senaattia. Jotkut ihmiset yrittivät hiljaista protestia pienten Venäjän lippujen kanssa, jossa luki Trump, mutta joutuivat piilottamaan ne vartijoiden käskystä.

– Ei ole olemassa maailmanvaluuttaa, ei globaalia lippua, vaan Yhdysvaltain lippu. Edustan Yhdysvaltoja. En edusta maailmaa. Edustan teidän maatanne. Teillä on viimein presidentti. Viimein. Siihen meni kauan aikaa ja siihen tarvittiin kaltaisianne isänmaan ystäviä, Trump kertoi konservatiiveille.

Kun presidentti Trump lähti lavalta, kaiuttimista pauhasi Rolling Stonesin alkuaikojen hitti ”You Can’t Always Get What You Want”, mutta konservatiiviliike on saanut haluamansa. Presidentin Valkoiseen taloon.

Presidentti Trump pitää ensimmäisen kansakunnan tilaa käsittelevän puheensa kongressille ensi tiistaina.

CPAC:sta raportoi Suomen Uutisille kansanedustaja Simon Elo (ps.).

Simon Elo