

LEHTIKUVA
Bidenin kirjoittama three-strikes-laki täytti USA:n vankilat mustilla – Trump kumosi lain
Demokraattien tuleva presidenttiehdokas Joe Biden toimi vuonna 1994 oikeusvaliokunnan puheenjohtajana. Hänen luomansa rikoslaki sisälsi paljon huomiota sittemmin saaneen “three strikes and you’re out”- osion. Lain voimaantulon jälkeen USA:n vankiloissa on ollut mustien yliedustus.
George Floydin kuolemasta alkunsa saaneiden BLM-liikkeen mielenilmausten ja vasemmistosiiven anarkistien levottomuuksien myötä kansakuntaa jakaa taas yksi ristiriita enemmän: poliisien toiminnan rahoituksesta ja toiminnasta käydään kiivasta debattia.
Viime viikolla mielenosoitukset saivat yhden juonilinjan lisää, kun joukko New York Cityn (NYPD) poliiseja kertoi #blueflu-lakosta, joka toteutettaisiin ilmoittautumalla sairauslomalle 4.7.
Polisitoimen lakkauttaminen tai pikemminkin sen uudelleen järjestely ei ole Yhdysvalloissa mikään uusi asia. Esimerkiksi New Jerseyn osavaltion Camdenin kaupungissa lakkautettiin perinteinen poliisilaitos.
– Camdenin poliisilaitos lakkautettiin ja järjesteltiin uudelleen vuonna 2013. Rikollisuus ei suinkaan heti laskenut, vaan tie oli pitkä ja vaikea. Nyt rikollisuus siellä on alhaisempaa kuin ennen tuota vuotta, Yhdysvaltojen historian dosentti Markku Ruotsila sanoo.
Anarkistit valloittaneet Seattlen kadut
Tilanne on kärjistynyt Washingtoinin osavaltiossa Seattlessa viimeisen kahden viikon ajan. Sunnuntaina 21.6. Seattlessa koettiin uutistoimisto AFP:n mukaan uusi välikohtaus, kun 19-vuotias nuorimies kuoli kaduilla ammuskelun seurauksena. Toinen ammuttu on haavoittunut vakavasti ja sairaalahoidossa.
Seattlen poliisi kertoo, että poliisit olivat yrittäneet löytää uhreja alueelta, mutta heidän tiensä esti kaduilla ollut väkivaltainen ryhmä. Poliiseilla oli virkapuvuissaan kamerat, jotka todensivat tapahtumat. Seattlen poliisin mukaan ampujien henkilöllisyyksistä ei ole tietoa.
Ruotsila kertoo, että mielenosoittajien anarkistisiipeen kuuluvat aseistautuneet joukot ovat valloittaneet Seattlen kadut.
– Demokraattivaltainen Seattle on hyväksynyt mielenosoittajien toiminnan. Tilanne ei ole kuitenkaan ihan uusi sen historiassa. 1919 Seattlen kaupunkiin perustettiin neuvostotasavaltaisuutta kannattavat kommunistijoukot. Aseistautuneet kommunistijoukot valtasivat kaupungin ja julistivat sen itsenäiseksi. Seattle pormestari, norjalaistaustainen Ole Hanson kukisti tuon kapinan väkivaltaisesti ja nousi kansallissankariksi, hän kertoo.
Trump on puheissaan ilmaissut halunsa auttaa Seattlea ja sanonut olevansa valmis sammuttamaan levottomuudet nopeasti.
Minnesotan osavaltiossa, menehtyneen George Floydin kotikaupungissa Minneapolisissa sen sijaan demokraattipormestari vastustaa mielenosoittajien mielivaltaista toimintaa. Mellakat yltyivät jälleen 21.6. Välikohtauksessa kuoli yksi ihminen ammuskelun seurauksena. Loukkaantuneita oli 11.
Demokraattien äänestäjät vaativat poliisilaitosten lakkauttamista
Demokraattien kannattajissa on vaadittu kovaan ääneen poliisitoiminnan rahoituksen vähentämistä.
Ruotsilan mukaan monet demokraatit todellakin vaativat poliisilaitosten lakkauttamista.
– Se ei tarkoita vain uudelleen järjestelemistä vaan lakkauttamista kokonaan ja rahojen siirtämistä sosiaalityöntekijöille, hän selventää.
Poliisitoimen uudelleenjärjestely voi tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että aiemmin näkyvä aseellinen pidätysoperaatio tehtäisiin huomaamattomammin siviilipukuisten viranomaisten avuilla.
Poliisilaitos on monimutkainen järjestelmä
Dosentti Ruotsilan mukaan poliisitoiminnassa on suuret alueelliset erot, koska poliisilaitokset ovat piirikuntien hallinnassa.
– Poliisilaitokset ovat kunkin kaupungin hallitsemia, yleensä pormestarin alaisen nimitetyn poliisikomissaarin johtamia. Niiden lisäksi on kullakin piirikunnalla omat seriffinlaitoksensa, joiden johto valitaan vaaleilla. Nämä ovat monin tavoin päällekkäisiä organisaatioita, joskin voivat toimia vain tietyllä alueella. Kaupungin tai piirikunnan rajaa ei voi ylittää virantoimituksessa, ei edes takaa-ajossa.
– Poliisiin kuuluu myös osavaltion poliisi, joka on suoraan kuvernöörin alaisuudessa ja se saa toimia koko osavaltiossa. Lakkautusuhan alla ovat nyt nimenomaan (joidenkin) suurkaupunkien poliisilaitokset, Ruotsila tarkentaa.
Rikoslakia tiukentanut Biden vaikenee
Demokraattien tulevalla presidenttiehdokkaalla Joe Bidenilla on pitkä historia politiikassa, johon mahtuu myös skandaaleja. Toukokuussa otsikoihin nousi Bidenin entinen kongressiavustaja Tara Reade. Hän syyttää Bideniä vuonna 1993 tapahtuneesta seksuaalisesta ahdistelusta ja jopa seksuaalisesta väkivallasta. Biden on sittemmin kiistänyt syytökset ja toistaiseksi asia on jäänyt muiden uutisaiheiden jalkoihin.
Tällä hetkellä Biden on ollut vaisu lausunnoissaan BLM-liikettä ja poliisirahoitusta kohtaan. Yksi merkittävä syy hiljaisuuteen voi löytyä Bidenin vuonna 1994 kirjoittamasta rikoslaista.
Dosentti Ruotsila kertoo, että laki ei ollut siis vain Bidenin tukema, vaan myös hänen kirjoittamansa.
– Hän ajoi sen läpi senaatissa, jonka oikeusvaliokunnan puheenjohtaja hän silloin oli. Tämä laki sisälsi paljon huomiota sittemmin saaneen “three strikes and you’re out”- osion (kolme rikosta ja elinikäinen vankeus). Laissa ei ollut sijaa poikkeuksille eikä siinä ollut väliä rikosten laadulla.
Ruotsila sanoo, että se niin ikään debytoi etnisesti eriarvoistavat rankaisukäytännöt, joiden takia USA:n vankiloissa on aina siitä lähtien ollut mustien hyvin huomattava yliedustus.
– Trump kumosi nämä etnisesti eriarvoistavat rankaisukäytännöt First Step -laillaan pari vuotta sitten.
Suurin osa lain ja järjestyksen takana
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Annala näkee Bidenin ehdokkaana, joka edustaa paluuta normaaliin, kun vertailukohtana ovat Bidenin vastaehdokkaat oman puolueen demokraattisenaattori Bernie Sanders ja Trump. He edustavat muutosta.
– Biden haluaa olla keskitien kulkija. Jos Biden alkaisi kampanjoida poliisirahoituksella, se ei sopisi hänen imagoonsa. Bidenillä oli mukana 1994 rikoslain kirjoittamisessa poliisijärjestöjen edustajia, joten sekin voi selittää kommentoinnin varovaisuutta, Annala tarkentaa.
Uutiskanava NBC:n mukaan afrikkalais-amerikkalaisista vain kolmasosa kannattaa poliisirahoituksen vähentämistä tai poliisitoimen lakkautusta. Annala näkee, että asia tarkoittaa kansalaisille monia eri asioita.
– Suurin osa amerikkalaisista kannattaa kuitenkin lakia ja järjestystä.
HELI-MARIA WIIK
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Maria Annala George Floyd demokraatit anarkistit Joe Biden USA Markku Ruotsila Bernie Sanders Donald Trump Mellakointi Väkivalta Poliisi Rikollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pitkään kytenyt poliisiväkivalta ja vasemmiston radikalisoituminen räjähtivät väkivallaksi Yhdysvalloissa

Tavio: Hyväksyykö Li Andersson ilkivallan mielenosoituksissa?

BLM-mellakat muuttuivat kulttuurivallankumoukseksi, jossa kaadetaan patsaat ja hiljennetään vääräoppiset

Turun demarivaltuutettu vihjailee Facebookissa Donald Trumpin myrkyttämisestä syanidilla – puoluesihteeri vähättelee: ”Somessa tapahtuu niin paljon”

Yhdysvallat aikoo luokitella Antifan terroristijärjestöksi – voivatko Suomen Vasemmistoliiton johtohahmot enää vierailla maassa?

Demokraattien kotiseudut kaaoksessa, ryöstelijät iskivät tavaratalo Macy’siin – New Yorkin ikoniin

Vasemmisto perusti Seattleen poliisivapaan alueen, ja sekoiluksihan se meni – kolme ampumistapausta riitti, nyt poliisia huudellaan takaisin

Black Lives Matter -mellakoitsijat polttaneet lukuisia rakennuksia ja autoja Wisconsinissa – kuvernööri julisti hätätilan

Yhdysvaltain presidentinvaalien äänestäjiä huolettavat talous ja terveys – uusi murhe nousi viiden huolestuttavimman asian joukkoon
Viikon suosituimmat

Hallitus uudistaa toimeentulotuen: ”Nykyinen malli ei kannusta töihin”
Toimeentulotuen kokonaisuudistus on menossa lausunnoille. Kyse on uudistuksesta, jota valtiovarainministeri Riikka Purran erityisavustaja Asmo Maanselkä on ajanut jo pitkään. - Olen kantanut pitkään huolta vain toimeentulotuen varaan jättäytyneistä, joita Suomessa on paljon. Vihdoin aiheeseen saadaan muutos ja heidät saadaan palveluiden ja työnhaun piiriin, Maanselkä iloitsee.

Toimeentulotuki nykymuodossaan tekee työnteosta kannattamatonta: “Monilapsisissa maahanmuuttajaperheissä summa voi nousta lähemmäs viittäkin tonnia”
Muutama päivä sitten Suomen Uutiset kirjoitti hallituksen uudistavan toimeentulotuen, joka nykymuodossaan ei ole työhön kannustava ja pahimmillaan tekee työnteosta kannattamatonta. Perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra kiinnittää viestipalvelu X:n päivityksessään huomiota siihen, miten hurjia avustuksia esimerkiksi monilapsiset maahanmuuttajaperheet voivat saada.

Antikainen: Suomen media vaikenee Etelä-Afrikan valkoisten maanviljelijöiden brutaaleista murhista
Etelä-Afrikassa valkoisiin maanviljelijöihin kohdistuvat väkivaltaiset hyökkäykset ja murhat ovat karua todellisuutta, mutta Suomessa media vaikenee niistä. Afrikaanien valta-asema päättyi 1990-luvulla, kun Nelson Mandelan johtama ANC-puolue nousi valtaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on huolissaan siitä, että maanviljelijöiden turvallisuustilanne on kehittynyt yhä synkempään suuntaan.

Etninen epäsopu leimahti levottomuuksiksi Belgiassa – ”Bryssel on monikulttuurinen persläpi”
Jalkapallo-ottelu päättyi FC Bryggen kannattajien aloittamiin väkivaltaisuuksiin Brysselissä. Kannattajat hyökkäsivät pääasiassa maahanmuuttajien asuttamaan Molenbeekin kaupunginosaan ja saivat vastaansa luoteja. Paikallisen pormestarin mukaan Bryggen kannattajat ”vihaavat Brysseliä, koska se on monikulttuurinen kaupunki”.

Iltalehti: Tuhansien pääsy terveydenhoitoon kiristyy – Purra: “…nimittäin laittomasti maassa oleskelevilta”
Iltalehti kirjoittaa hallituksen esittämistä kiristyksistä laittomasti maassa oleskelevien eli ”paperittomien” terveyspalveluihin uutisessaan, jonka se on otsikoinut provosoivasti "Tuhansien pääsy terveydenhoitoon kiristyy". Perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra tarkentaa viestipalvelu X:ssä julkaisemassaan klikinsäästäjässä kiristysten kohdistuvan nimenomaan laittomasti Suomessa oleskelevien terveyspalveluihin.

Koponen vaatii huntukieltoa Suomeen: Burkat ja niqabit symboloivat naisten alistamista
Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen esittää, että Suomeen on säädettävä laki, joka kieltää kasvojen peittämisen julkisilla paikoilla. Koposen tavoite on kieltää kasvoja peittävien huntujen, kuten burkan ja niqabin, käyttö.

Antikainen: Vihervasemmisto tervetullut Pohjois-Karjalaan – tulkaa kuulemaan ihmisten ahdinkoa suurpetoasiassa
Keskiviikkona 14.5. eduskunnassa käytiin keskustelu hallituksen esityksestä metsästyslain muuttamiseksi. Esitys koskee suurpetojen metsästyksen mahdollistamista. Hallitusohjelman mukaan suurpetopolitiikkaa on hoidettava tavalla, joka huomioi myös sosiaalisen kestokyvyn. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen otti kantaa esitykseen omissa puheenvuoroissaan.

Perussuomalaisten linja pitää – Vigelius: Olisi harhaista kuvitella valtion rahakirstun täyttyvän demarit valtaan äänestämällä
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius muistuttaa, ettei kannatus perussuomalaisten ajamille asioille ole muuttunut miksikään - gallupeista huolimatta.

Riikka Purra blogissaan: Opposition velkapuhe on röyhkeää
Valtiovarainministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ottaa uusimmassa blogikirjoituksessaan esille opposition velkapuheen ja siihen perustuvan välikysymyksen. Purran mukaan opposition velkapuhe on röyhkeää.

Ministeri Lulu Ranne lupaa: Autoilijaa ei rangaista erilaisten ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne sanoo, että ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi hallitus ei ole kohdistamassa autoiluun uusia toimia. Sen sijaan hallitus jatkaa vahvaa liikennepolitiikkaa tekemällä tänäkin kesänä merkittäviä parannuksia ja korjauksia maamme tiestön turvallisuuteen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää