Oikeusministeriön lainvalmisteluosaston erityisasiantuntija Ville Hinkkanen hauskuuttaa twitterissä livetwiittaamalla James Bondin Pallosalama-elokuvan.

Livetwiittaaminen tarkoittaa jonkin tapahtuman kuvailemista twiiteillä samalla, kun tapahtuma on käynnissä. Hinkkanen yritti maanantai-iltana arvioida Suomen rikoslain perusteella, mitä kaikkia lakeja James Bond -leffassa rikotaan. Kohde on vähintäänkin haastava.

Ketjussa on kymmeniä twiittejä. Tykitys alkaa (korosukset toimituksen):

– ”..elokuva on alkanut rekisterimerkintärikoksella..”

– ” Ensimmäinen henkirikos! Tappo (RL 21:1)! Bond tappaa eversti Bouvarin.”

– ” ilmailurikkomus (ilmailulaki 178 §).”

– ” Ilmaan ammuskelu on niin epämääräistä, että mahtaako olla edes pahoinpitelyn yritys (RL 21:5.2)? Jotta teko olisi tahallinen, tulee tekijän tarkoittaa aiheuttaa seuraus tai pitää sitä varmana tai varsin todennäköisenä. Ehkä vaaran aiheuttaminen (RL 21:13)?”

– ”Ajoneuvorikkomus (ajoneuvolaki 4 ja 96 § sekä rikesakkorikkomuslaki 5.1 § 1 k).”

– ” Gobeliinin repiminen saattoi olla rakennussuojelurikos (RL 48:6 2 k).”

– ” Kotirauhan rikkominen (RL 24:1). Bond tunkeutuu kotirauhan suojaamaan paikkaan. Kotirauha suojaa myös hotellihuoneita (ks. 11 §).”

– ” Seksuaalinen ahdistelu (RL 20:5a).”

– ” Terroristisessa tarkoituksessa tehty kaappaus (RL 34:11).”

.. ja niin edelleen.

Kun rytinä kiihtyy, lakeja rikotaan niin kiivasta tahtia, ettei oikeusoppinutkaan enää tahdo pysyä perässä:

”Pahoinpitely nyrkillä. Kuumalla vedellä. Ovella. Henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia ja niiden yrityksiä (RL 21 luku) on niin paljon, etten taida eritellä niistä aivan jokaista.”

Kahden ja puolen tunnin twittimaratonin jälkeen Hinkkanen kuittaa: ”Bondin rikosura on tältä erää ohi. Maailma on pelastettu. Kiitos ja hyvää yötä!”

Lue hulvaton Bond-ketju täältä.

Asiasta kirjoitti ensimmäisenä Stara.

SUOMEN UUTISET