

LEHTIKUVA
Brittien ja EU:n tulevasta suhteesta neuvotellaan taas – osapuolet täysin eri linjoilla
EU ja Iso-Britannia aloittavat kahdeksannen neuvottelukierroksen. Neuvotteluissa tähdätään osapuolten väliseen kauppasopimukseen ja yleisesti osapuolten välisiin suhteisiin. Suuria toiveita neuvottelujen etenemiselle ei ole.
Suurin kivi neuvottelukengässä on EU:n halu kontrolloida brittien kilpailukykyä, kun taas britit painottavat itsenäisyyttään ja itsemääräämisoikeuttaan. EU haluaa, etteivät britit lähde tukemaan yrityksiään enempää kuin mitä EU antaa jäsenmaidensa tukea omia yrityksiään.
Brittien mielestä vaatimus on täysin absurdi – varsinkin kun Euroopassa taistellaan koronapandemiaa vastaan.
Vaatimuksista ei tingitä
EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier vaatii brittejä perääntymään, jotta osapuolet saisivat sopimukset valmiiksi vielä tämän vuoden puolella. Takarajaksi muodostuisi lokakuun loppu. Britit puolestaan katsovat, että neuvotteluissa tulisi edetä lokakuun puoliväliin mennessä.
Britit ilmoittavat, että EU:n tulisi kunnioittaa heidän itsenäisyyttään. Brittilähteet kertovat, että EU:n tapa neuvotella eri asioista hitaimman osion tahtiin viivyttää turhaan sopimuksen muodostumista.
Kahdeksannen neuvottelukierroksen alussa lähtöasetelmat eivät ole muuttuneet. Saksan talousministeri Peter Altmaier haluaa EU:n tiivistävän rivejään. Sen vuoksi on oletettavaa, että nämäkin neuvottelut päättyvät aiempien kierrosten tapaan tuloksettomina.
Osapuolten huolet aiheellisia
Kummankin osapuolen huolet ovat ymmärrettäviä. EU ei halua antaa briteille täyttä hyötyä EU:n sisämarkkinoista ilman unionin jäsenyyttä. Se voisi sysätä muita jäsenmaita EU-eroon. Brittien tavoite saada itsemääräämisoikeus takaisin on sekin tunnustettava. Neuvottelut ovat siksi vaikeita.
Brittien siirtymäaika päättyy tämän vuoden lopussa. Siirtymäaikana britit noudattavat EU:n lakeja ja sääntelyä, mutta ilman äänioikeutta.
Brittien kanta on selvä
Brittilähteet muistuttavat, että britit ovat äänestäneet EU-eron puolesta jo kahdesti. Ensin kansanäänestyksessä ja viimeksi parlamentin alahuoneen vaaleissa, joissa konservatiivit saivat merkittävän vaalivoiton luvattuaan hoitaa brexitin pois päiväjärjestyksestä.
Financial Times kirjoittaa, että brittihallitus toisi keskiviikkona lakiesityksen, jossa Pohjois-Irlanti noudattaa jatkossa brittilakeja, eikä EU:n sääntelyä. Lakiesitys tuskin ainakaan lähentää osapuolia.
Brittien pääministeri Boris Johnson sanoi, ettei kauppasopimukseen Britannian ja EU:n välillä välttämättä päästä tämän vuoden aikana.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Laura Huhtasaari brexitistä ja EU:sta: “EU:n hidas mureneminen tulee jatkumaan lähivuosina”

Globalismin huippu on jo nähty – Farage päihitti federalistit

Britannian ja EU:n kauppaneuvotteluista tulossa iso päänsärky: Britit eivät halua myydä itsenäisyyttään

EU aloitti kurinpitomenettelyn Britanniaa vastaan – saarivaltion pitäisi noudattaa EU-lakeja vuoden loppuun saakka

Suomelle murskatappio EU-pöydissä, kommentit sen mukaisia – “takkiin tuli”, “meidän tehtävämme on maksaa”, “rikkoo perustuslakia”, “demarikaksikko neuvotteli, maksettavaa yhdeksän miljardia”

Brexit-Farage tykittää sydämensä kyllyydestä – katso hirmuiset katsojaluvut kerännyt riemukas puhe suomenkielisin tekstein

Laaja brittikysely: Yli puolet haluavat brexitin toteutuvan

Brittivaaleissa historian havinaa – vasemmisto menettää kannatuksensa, kun se hylkää isänmaallisuuden ja oman maansa duunarit

EU:n autonvalmistajat kehottavat unionia tarkistamaan brexit-kantansa – pääneuvottelija Barnier väläytti kompromissihalukkuuttaan
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.