Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra kannattaa suoraa puhetta ja toimivien ratkaisujen hakemista EU-alueelle kohdistuvaan massasiirtolaisuuteen. Perussuomalaiset edistäisi tulevalla kaudella EU:ssa niin sanottua Ruanda-mallia, jolla viitataan turvapaikanhaun ulkoistamiseen EU:n ulkopuoliseen turvalliseen kolmanteen maahan, jossa selvitetään mahdollinen tarve suojelulle.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra toteaa, että Ruanda-mallia vastaava linja on ollut perussuomalaisilla jo vuosikausia.

– Me näemme, että massasiirtolaisuus ja turvapaikkajärjestelmän käyttö eivät enää toimi nykytilanteessa, jossa elintasoerot ovat suurin siirtolaisuutta ajava tekijä.

EU-parlamentti hyväksyi äskettäin pitkään valmistellun maahanmuuttopaketin, jossa säädetään muun muassa pakollisista solidaarisuustoimista EU-maille, joihin kohdistuu muuttopainetta. Purra ei pidä pakettia toimivana ratkaisuna.

– En usko, että aivan heti Euroopassa päästään järkevään malliin, mutta kylläkin tulevaisuudessa, koska muita vaihtoehtoja ei ole etenkin tilanteessa, jossa Afrikan väestöpaine kasvaa. Maahanmuuttopolitiikassa siis mennään koko ajan sitä kohti, mistä perussuomalaiset on jo vuosikausia puhunut.

– Tälläkin hetkellä laiton maahanmuutto Eurooppaan on huippulukemissa. Turvallisuuden, talouden ja kulttuuristen näkökohtien vuoksi Eurooppa ei voi kestää tällaista maahanmuuton määrää, Purra sanoo.

Hän oli eilen Ylen suurimpien eduskuntapuolueiden johtajien tv-tentissä yhdessä kokoomuspomo Petteri Orpon ja SDP:n Antti Lindtmanin kanssa.

EU:ssa kehitettävä palautuspolitiikkaa

Purra korostaa, että EU:ssa on kehitettävä myös palautuspolitiikkaa.

– On tehtävä työtä sen eteen, että sopimuksia ja lainsäädäntöä voitaisiin muuttaa paremmin nykyaikaan sopivaksi. Jo hallitusohjelmassa on kirjaus siitä, että hallitus edistää tällaisia keskusteluja EU:ssa.

Demarien Lindtmanille turvapaikkaprosessin ulkoistaminen EU:n ulkopuolelle ei maistu. Lindtman vetosi eilen Ylellä myös keskusteluihinsa EU:n sisäasiainkomissaarin, sosialidemokraatti Ylva Johanssonin kanssa.

– Se on umpikuja, se ei toimi. Euroopan tapaan ei kuulu ulkoistaa vastuuta kolmansiin maihin. SDP ei kannata Ruanda-mallia, Lindtman sanoi.

Kokoomuksen Orpon mukaan kokoomuskaan ei kannata Ruanda-mallia, mutta Orpon mukaan kokoomus kuitenkin kannattaa yhteistyön lisäämistä kolmansien maiden kanssa.

– Kannatamme sitä, että selvitetään kansainvälisen suojelun tarjoamista tai hakemista turvallisissa kolmansissa maissa. Se on kuitenkin pitkän työn takana.

Asioiden kaunistelu saisi jo riittää

Purra huomautti, että Ruanda-mallin sisältöä pitäisikin vielä hieman määritellä tarkemmin EU:ssa.

– Edistetäänkö siis sellaista turvapaikan hakemista, jossain Euroopan ulkopuolella, suojelun tarjoamista vai kolmannen maan kanssa tehtävää yhteistyötä.

Purra muistutti, että jo aiemmin, vuoden 2015 siirtolaiskriisistäkin selvittiin tekemällä sopimus Turkin kanssa.

– Kyse on samanlaisesta mekanismista. Turkille maksettiin siitä, että se esti ihmisiä lähtemästä. Nyt EU-tason maahanmuuttopolitiikasta puhuttaessa ongelmana on kaunistelu. Itse kuitenkin kannatan suoraa puhetta. Jos haluamme ratkaista asiat, meidän on kyettävä miettimään toimivia keinoja, Purra sanoi, ja heitti kysymyksen puheenjohtajakollegalleen Lindtmanille.

– Jos Ruanda-malli ei toimi, mikä olisi teidän ratkaisu siihen, että Eurooppaan tulee miljoonia ihmisiä?

Ei enempää kouluttamatonta väkeä Suomeen

Purra korostaa, että myöskään työn verukkeella Suomeen ei pidä pyrkiä haalimaan kouluttamatonta väkeä samoista maista, joista tulee turvapaikanhakijoita.

– Oleellista on, mitä väkeä Suomeen tulee ja mille sektoreille. Jos saisimme houkuteltua Suomeen tai Eurooppaan esimerkiksi korkeasti koulutettuja aasialaisia tai amerikkalaisia, se olisi hienoa ja tärkeää. Tähän voidaan vaikuttaa joillakin kansallisilla ratkaisuilla.

– Sen sijaan, että me haalisimme entistä enemmän kouluttamatonta väkeä samoista maista, mistä turvapaikanhakijoitakin tulee, niin sitä en pidä kannatettavana.

Katsoi koko tentti täältä.

SUOMEN UUTISET