Tammikuun 11. päivä Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Hedayatullah Safi-nimisen henkilön neljän vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Tuomio tuli yhdestä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja seitsemästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Dosentti Arto Luukkanen kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan samannimisen henkilön syyllistyneen 16-vuotiaan tajuttoman tytön joukkoraiskaukseen Norjassa vuonna 2015. Tuomio tuli tammikuussa 2018; vuosi ehdotonta ja kolme vuotta ehdollista vankeusrangaistusta.

Dosentin mukaan henkilön hyvin harvinaiset etu- ja sukunimet viittaavat molemmat erääseen kaukaiseen, rajattuun maailmankolkkaan (Afganistanin takamaat), ja aika oudolta tuntuisi, jos kaksi täsmälleen samannimistä seksuaalirikollista olisi pulpahtanut sieltä Skandinaviaan.

– Sukunimi Safi viittaa safi-heimoon Afganistanin ja Pakistanin raja-alueella, ja sielläpäin käytetään harvinaista nimeä Hedayatullah, eli suomeksi ”Jumalan Johdatus”, hän tarkentaa blogissaan.

Ikä muuttuu maasta riippuen

Luukkanen kirjoittaa ex-kansliapäällikkö Päivi Nergin todenneen vuoden 2016 maaliskuussa Ylen A2-turvattomuusillassa seuraavaa: ”Suomi on siinä aivan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut ja me pystytään niin kuin rekisterin kautta näkemään sitä tilannetta, minkä tyyppisiä ihmisiä meille tulee.”

Luukkasen blogin mukaan suomalaisen henkilötunnuksen mukaan henkilö X olisi nyt 32-vuotias, kun taas Norjan tapauksessa hänet olisi vuonna 2015 merkitty alaikäiseksi 2015 – toisin sanoen ilmeisesti nyt 21-vuotiaaksi.

Norjalaisessa artikkelissa on valokuva, josta X ei näytä aivan nuorelta.

– Erilaisia valokuvia löytyy internetissä niin Norjan kuin Suomen pohjalta. Ei ole estettä arvioida, että ne voivat kaikki kuvata X:ää huomioiden rajoitetun mahdollisuuden valokuvien ”paranteluun”, Luukkanen kirjoittaa löytämistään dokumenteista.

Onko kyseessä sama mies?

Luukkasen mukaan poliisin keskusjohdon olisi luotava rötöstelijöiden taustojen selvittelykomitea.

– Anonyymissä muodossa ne voitaisiin ja pitäisi julkistaa kansalle. Tässä tapauksessa olisi ensiksi selvitettävä, onko kyseessä sama herra X. Jos on, niin kenelle ja kuinka on ikää väärennetty – ja ennen kaikkea kuinka hän on päässyt tuomionsa jälkeen Norjasta Suomeen ja saanut täällä henkilötunnuksen?

Luukkanen perää viranomaisille voimavaroja tutkintaan.

– Eräs tärkeimmistä selvitettävistä asioista on se, ovatko Oulun ja Helsinginkin tekijät jo aiemmin rötöstelleet Euroopassa, hän kirjoittaa.

Taustatyön puute kostautuu rikoksina

Luukkasen mukaan tämän jälkeen olisi syytä myös selvittää kaikkien Oulun ja Helsingin pahantekijöiden tietoja eurooppalaisista tiedustelu- ja poliisiorganisaatioista.

– Onko näillä ihmisillä muuta rötöshistoriaa vai ei? Jos on, on ryhdyttävä edelleen toimiin: on selvitettävä miksi tähän ei ole kiinnitetty aiemmin huomiota Suomessa ja/tai muissa EU-maissa. Sillä vain tämä on voinut mahdollistaa Oulun ja Helsingin kauheat tapahtumat, joille missään tapauksessa ei saa enää seurata uutta jatkoa.

SUOMEN UUTISET