Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerolan mielestä Suomessa pitäisi keskittyä uusien vastaanottokeskusten perustamisen sijaan turvapaikkashoppailun hillitsemiseen.

Kansanedustaja Juho Eerolan mielestä Suomessa pitää ryhtyä toimiin laittoman turvapaikkashoppailun hillitsemiseksi, sillä muuten tilanne räjähtää käsiin. Eerola toivoo, että sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ottaisi harkintaan maakohtaisten turvallisuustietojen päivittämisen.

– Turvapaikanhakija voidaan palauttaa lähtömaahan vaikka siellä olisi sota, jos vain joissain osissa maata on turvallista, ja vaikka henkilö ei juuri tältä turvalliselta alueelta itse olisikaan kotoisin. Jos itäukrainalaisia lähetetään tällä perusteella Länsi-Ukrainaan, niin miksi ei eteläisestä Somaliasta tulleita voida lähettää Hargeisan seudulle, Eerola kummastelee.

Turvapaikanhakijoiden määrä räjähtämässä

Tänä vuonna Suomeen on tullut eniten turvapaikanhakijoita Irakista, Somaliasta ja Albaniasta. Maahanmuuttoviraston mukaan elokuun 13. päivään mennessä turvapaikkahakemuksia on tullut jo noin 4 800. Luku on suuri, sillä koko viime vuoden aikana Suomeen saapui yhteensä 3 651 turvapaikanhakijaa.

– Seuraukset ovat näkyvillä. Maahanmuuttoviranomaisten resurssit eivät enää riitä ja Helsingin vastaanottokeskukset ovat täynnä, Eerola manaa.

Tulot muuttuvat kustannuksiksi

Helsingin tilanteeseen haettiin apua perustamalla vastaanottokeskus Kirkkonummelle. Lisäksi Maahanmuuttovirasto on sopinut uusien SPR:n ylläpitämien vastaanottokeskusten perustamisesta Harjavaltaan ja Tornioon. Pitkään maahanmuuttoasioiden kanssa työskennellyt Eerola toppuuttelee vastaanottokeskusten perustamista.

– En kehota kuntia perustamaan lisää vastaanottokeskuksia. Alkuvaiheessa näyttää siltä, että kunta hyötyy turvapaikanhakijoista. Olen kuitenkin nähnyt surullisen lopputuloksen eli pitkällä aikavälillä turvapaikanhakijat ovat jääneet pitkäaikaistyöttömiksi ja kunnan elätettäviksi.

Palauttamista nopeutetaan

Eerola vaatii, että hallitus noudattaa maahanmuuttopolitiikassa tiukkaa linjaa. Sisäministeriö arvio tänään, että Suomeen saattaa tulla tänä vuonna jopa 15 000 turvapaikanhakijaa. Eerolan mielestä määrä kasvaa tätäkin suuremmaksi.

– Pelkään, että turvapaikanhakijoiden määrä nousee tänä vuonna yli 20 000:een ja vieläpä ilman sitä taakanjaon vaikutusta, jos näitä maakohtaisia arvioita palautuskelpoisuudesta ei tarkastella uusiksi. Hallitusohjelmassa lupasimme osallistua taakanjakoon ottamalla vastaan kiintiöpakolaisia kuten aiemminkin. Näistä turvapaikkashoppailijoista ei mainittu muuta, kuin että palauttamista nopeutetaan.

MIKA RINNE