Poliisin voimankäyttö Elokapina-mielenosoittajia kohtaan oli liikaa kolmikymppiselle miehelle, joka kertoo omistaneensa viimeiset kymmenen vuotta elämästään poliisin tekemien rikosten esilletuomiseen. Mies uhkaili sisäministeriä, koska piti tätä henkilökohtaisesti vastuullisena poliisin toiminnasta ensimmäisessä Elokapina-mielenosoituksessa. Media uutisoi laajalti Ohisalon uhkailuista, mutta jätti tämän viiteryhmän mainitsematta. Suomen Uutiset selvitti asiaa.

Oikeudenkäynti sisäministeri Maria Ohisalon uhkailusta epäiltyä miestä vastaan pidettiin Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina. 30-vuotias mies otettiin kiinni 9. lokakuuta, ja hän oli siitä lähtien vangittuna ensin poliisin putkassa ja sitten Vantaan vankilassa. Oikeudenkäynnin jälkeen hän pääsi vapaalle jalalle odottamaan tuomiota.

Sisäministeriin kohdistuneet uhkailut tapahtuivat paljon julkisuutta saaneen, Helsingissä lauantaina 3.10. järjestetyn Elokapina-mielenosoituksen jälkeen. Sisäministeri Maria Ohisalo kertoi poliisille huomanneensa seuraavana päivänä, että hänen Instagram-tililleen oli ilmestynyt uhkaavia ja epäasiallisia kommentteja, joissa oli vihaa poliisia, sisäministeriötä ja häntä itseään kohtaan.

”Täytyy varmaan lähteä metsästämään tätä ämmää”

Uhkailija oli kommentoinut muun muassa kuvaa, jossa ministeri Ohisalo on nostamassa Suomen lippua tankoon. Kommentissa uhataan kaasuttaa poliisit tai ajaa pommirekka Pasilan seinustalle ja räjäyttää puoli taloa auki. Uhkailija kertoi olevansa ”juuri itse pommintekokoulussa” ja uhkasi laittaa myös sisäministeriöön pakettia tulemaan.

Myöhemmin sama uhkailija oli julkaissut somessa kuvan, jossa oli tähtäinristikko ministeri Ohisalon kuvan päälle piirrettynä ja teksti, jossa Ohisalon katsottiin olevan vastuussa poliisien toiminnasta Elokapina-mielenosoituksessa ja uhattiin lähteä metsästämään häntä. Tässä vaiheessa ministeri Ohisalo koki, että hänen on tehtävä asiasta rikosilmoitus.

”Professorit todenneet poliisin toiminnan Elokapinassa täysin laittomaksi”

Suomen Uutiset sai poliisilta käyttöönsä jutun esitutkintamateriaalin, jonka mukaan epäilty kertoi kuulusteluissa, että Elokapina-mielenosoitukseen liittynyt poliisin toiminta järkytti häntä erityisen paljon. Hän korosti, että ”useat eri julkisuuden henkilöt ja professorit ovat todenneet poliisin toiminnan Elokapina-mielenosoituksessa täysin laittomaksi”.

– Tämä kaikki toiminta on kansainvälisesti tuomittavaa, ja minulle on tullut yllätyksenä, että poliisi voi Suomessa toimia näin.

Ohisalon Instagram-kuviin kirjoittamissaan kommenteissa uhkailija kertoi pitävänsä ”todella törkeänä, että kaasutetuilta kiellettiin ensiapu, joka on lakisääteinen kaasutetun oikeus”. Hän toivoi samanlaista kaasukäsittelyä myös poliisien lapsille ja vaati poliisien nimiä, kuvia ja osoitteita julki.

– Suomi kaipaa nyt kaasutushyökkäyksiä hallintoa ja viranomaisia kohtaan. Muuten ei mene viesti perille.

– Voihan sitä aina antaa saman käsittelyn myös näiden poliisien omalle perheelle / lapsille. Ovathan hekin mukana tässä rikoksessa tukemalla näitä rikoksentekijöitä ja ihailemalla heidän rikollista laitonta toimintaansa, epäilty kirjoittaa Instagramissa.

Pippurisumutteen käyttö Elokapina-mielenosoituksessa on herättänyt paljon keskustelua, ja poliisin toiminnasta on aloitettu esitutkinta. Sisäministerin uhkailusta epäilty mies pitää kuitenkin Ohisaloa henkilökohtaisesti vastuullisena Elokapina-mielenosoittajiin kohdistuneesta poliisiväkivallasta.

”Putkan seinissä tappouhkauksia ja Elokapinaa ylistäviä tekstejä”

Uhkailusta epäiltyä miestä kuulusteltiin myös lievästä vahingonteosta, koska Helsingin poliisivankilan vartijat olivat ilmoittaneet hänen rikkoneen poliisivankilan putkan asiakaspuhelimen, sotkeneen oman putkansa ja repineen käytössään olleita vuodevaatteita.

Putkatilan seinään oli epäillyn siellä ollessa kirjoitettu tekstejä, joissa solvattiin Ohisaloa ja kehotettiin tappamaan hänet ja eräs toinen, nimeltä mainittu henkilö. Putkan ikkunaseinään oli kirjoitettu ”ampukaa kyttien koteja” ja ”Elokapina Rocks!” ja vasemmassa seinässä oli isokokoinen ”ELOKAPINA” -teksti. Epäilty kuitenkin kiistää kirjoittaneensa uhkaustekstit.

Nimitti poliisia ”rasistiseksi kuulapääksi”

Samassa oikeudenkäynnissä käsiteltiin myös kirjoittajan väitteitä Helsingin poliisin vanhemmasta konstaapelista. Iltalehden mukaan mies myönsi nimittäneensä poliisia muun muassa narsistiksi, mielisairaaksi, neidiksi ja rasistiseksi kuulapääksi.

Helsingin käräjäoikeus antaa tuomionsa sekä sisäministerin uhkailuun että poliisimiehen kunnianloukkaukseen liittyen 1. joulukuuta. Putkan tuhrimisesta ei tule rangaistusta, koska Helsingin poliisilaitoksella ei ollut vaatimuksia asiasta.

SUOMEN UUTISET