Espanjan hallitus kaatui ja pääministeri Mariano Rajoy joutuu jättämään tehtävänsä. Rajoyn tilalle uudeksi pääministeriksi tulee sosialistisen työväenpuolueen Pedro Sánchez.

Rajoy hävisi luottamusäänestyksen täpärästi, kun 180 kansanedustajaa 350-paikkaisessa parlamentissa äänesti epäluottamuksen puolesta. Rajoyn konservatiivinen kansanpuolue PP on ryvettynyt syvällä korruptioskandaalissa.

Rajoy toimi Espanjan pääministerinä yhtäjaksoisesti vuodesta 2011. Hän toivotti perjantaina eropuheessaan onnea ja menestystä kaikille espanjalaisille.

Sánchezin sosialisteilla on vain 84 parlamenttipaikkaa. Se joutuu turvautumaan laitavasemmistolaisen Podemosin sekä kolmen aluepuolueen tukeen. Kaksi aluepuoluetta tulee Kataloniasta ja nämä puolueet ajavat tiukasti Katalonian itsenäisyyttä. Kolmas aluepuolue tulee Baskimaalta.

Sánchez lupasi käydä Katalonian kanssa vuoropuhelua. Katalonian itsenäisyyskiista on kärjistynyt Rajoyn aikana.

Espanjassa on määrä pitää seuraavat parlamenttivaalit vuonna 2020. Sánchez lupasi kuitenkin ennenaikaiset vaalit, muttei täsmentänyt vaalien ajankohtaa. Hän aikoo muuttaa pääministerinä koulutusjärjestelmää ja parantaa yhdenvertaisuutta.

Henri Alakylä