Euroopan parlamentin marraskuun täysistunnon aluksi äänestettiin täysistunnon esityslistalle lisättävistä asioista. Suomen itärajan tilanne lisättiin keskusteluihin tiistaille. Vastakkain olivat Pirkko Ruohonen-Lernerin (ps./ECR) ja Eero Heinäluoman (sd./S&D) esitykset.

Pirkko Ruohonen-Lernerin ECR-ryhmän puolesta tekemän esityksen mukaan keskustelu olisi käyty otsikolla ”Vihamielisten valtioiden maahanmuuttajien välineellistäminen jäsenvaltioita vastaan”.

Heinäluoman muotoilu ”Viimeaikainen kehitys EU:n ulkorajalla Suomen ja Venäjän välillä ja tarve noudattaa EU:n lainsäädäntöä” sai lopulta täysistunnon enemmistön taakseen.

– On tärkeää, että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä. Viimeisten viikkojen aikana Venäjä on aloittanut hybridioperaation Suomea vastaan, puolusti Ruohonen-Lerner esitystään.

Demarit häivyttävät tosiasioita

Ruohonen-Lerner pitää tärkeänä, että asiasta käydään keskustelu Euroopan parlamentissa. Samalla hän harmittelee sitä, että keskustelun otsikkoa vesitettiin.

– Tämä on välineellistettyä, venäläisviranomaisten edistämää maahantuloa eikä spontaania turvapaikan hakemista. Myös komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on puhunut siitä, että Venäjä välineellistää siirtolaisia.

– Demariryhmän vaihtoehtoinen otsikko häivyttää sen, mitä rajalla tosiasiallisesti tapahtuu. Suomalaisten rajavartioiden käsiä ei saa sitoa, kun nämä puolustavat rajaa, painotti Ruohonen-Lerner.

SUOMEN UUTISET