Perussuomalaisten eurovaaliehdokas Olli Kotro suhtautuu kriittisesti EU:n harjoittamaan kauppapolitiikkaan, jonka katsoo edistävän vain suuryritysten voitontavoittelua ja vallan keskittämistä ylikansalliselle tasolle.

Olli Kotron mielestä EU:n neuvottelemissa kauppasopimuksissa ongelmakohtia ovat edistyksellisiä normeja heikentävä paine sekä valtion itsenäisyyttä heikentävä investointisuoja.

EU:n suunnitelmissa on neuvotella kauppasopimukset mm. Vietnamin, Australian, Indonesian, Meksikon ja Yhdysvaltojen kanssa. Euroopan parlamentilla on vaikutusvaltaa, sillä kauppapolitiikka on EU:n yksinomaisessa toimivallassa.

Kotrolla on selvä kauppapoliittinen linja:

– Meppinä en sallisi minkäänlaisia kauppasopimuksia, jotka heikentävät ympäristönsuojelua, kuluttajia, maataloutta, terveyttä, työelämää, kulttuuria tai tietosuojaa koskevia normeja, toteaa Kotro.

Riitojenratkaisumenettely murentaisi demokratiaa

Erityisen ongelmallisena Kotro näkee EU-kauppasopimuksiin usein ehdotetun investointisuojan eli sijoittajan ja valtion välisen riitojenratkaisumenettelyn, joka antaisi yritykselle mahdollisuuden haastaa Suomen oikeuteen esimerkiksi ympäristölainsäädännön vuoksi.

– Suomen oikeuslaitoksessa kansainvälisiä investoijia suojelevat jo nyt kansainvälisen oikeuden periaatteet. Tämän vuoksi ehdotukset ulkopuolisesta riitojenratkaisumenettelystä on nähtävä pyrkimyksenä murentaa kansallisvaltion itsenäisyys ja kansallinen demokratia, perustelee Kotro.

Puolueet tukemassa palkkatason alentamista

Kotro näkee Suomen ammattiyhdistysliikkeen unohtaneen työväenluokan edut myös kauppapolitiikassa. Kotro viittaa SAK:n yhdessä EK:n ja MTK:n vuonna 2015 julkaisemaan kannanottoon, jossa SAK vaati säilyttämään riitojenratkaisumenetelmän osana EU:n ja Yhdysvaltojen välistä TTIP-kauppa- ja investointisopimusta.

– Kokoomus, keskusta ja SDP tukevat kaikki kauppapolitiikkaa, joka alentaisi bruttokansantuotetta, työllisyyttä ja palkkatasoa Suomessa, sanoo Kotro.

Kansallismieliset poliitikot kokoontuvat Tallinnassa

Kotro osallistuu tänään Tallinnassa järjestettävään Euroopan kansallismielisten poliitikkojen tapaamiseen. Tilaisuuteen osallistuvat myös Ranskan kansallisen kokoomuksen (Rassemblement National) puheenjohtaja Marine Le Pen, Tanskan kansanpuolueen europarlamentaarikko Anders Vistisen sekä Viron hallituspuolue EKRE:n kansanedustaja Jaak Madison.

– Tapaaminen osoittaa kansallismielisen linjan olevan Euroopan tulevaisuutta ja hyödyttävän hyvin erilaisia maita ympäri maanosan.

Tapaamisen järjestämisestä esitettyä kritiikkiä Kotro ei ymmärrä.

– Euroopan unionista liittovaltiota puuhaavia tahoja pelottaa heidän vastustajiensa lähentyessä toisiaan.

Kotro edusti perussuomalaisia myös Italian sisäministeri Matteo Salvinin Lega-puolueen Milanossa 8. huhtikuuta järjestämässä Euroopan kansallismielisten puolueiden konferenssissa.

SUOMEN UUTISET